Hopp til innhold

Liten gutt står på en slette. Foto.
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. FilmkunnskapChevronRight
  4. FilmanalyseChevronRight
  5. Å vokte fjelletChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Å vokte fjellet

Kortfilmen Å vokte fjellet (2012), regissert av Izer Aliu, er en kompakt etisk fortelling om forholdet mellom to brødre, og om det å brått bli voksen. Filmen er spilt inn i Makedonia, i byen Radusha, med lokale skuespillere. Dette bidrar til å skape en autentisk og troverdig fortelling.

Filmdetaljer

År: 2012

Varighet: 25 minutter

Produsent: Elisabeth Kvithyll

Skuespillere: Burhan Amiti, Altin Ahxani, Besim Murtezani

Regi: Izer Aliu

Manus: Tor Hubro Stene

Foto: John-Erling Holmenes Fredriksen

Klipp: Alline de Almeida Lande

Produksjonsselskap: Den norske filmskolen

Opprinnelse: Norge

Handlingen

Familiens lam har stukket av, og i en familie der naturalhusholdning er et levebrød, er dette et stort tap. Faren i familien, som oppdrar sine to gutter med mye autoritet og lite ømhet, sender guttene av gårde på leit etter lammet. Men leteaksjonen i det makedonske fjellandskapet byr på utfordringer de to guttene ikke helt er forberedt på. Det blir en farefull ferd som setter deres unge manndom på prøve.

Priser

Å vokte fjellet har vunnet både Amanda-pris i Haugesund, Gullstolen på kortfilmfestivalen i Grimstad og publikumsprisen for beste kortfilm på CineEast film festival i Luxembourg, i tillegg til at den vant hovedprisen på Chicago internasjonale barnefilmfestival i 2013.

Om regissøren

Izer Aliu (1982–) er en multinasjonal filmskaper. Han er albansk, født i Makedonia, og har bakgrunn fra både Sverige og Norge. Han fikk raskt anerkjennelse som filmskaper da Å vokte fjellet, eksamensfilmen hans på regilinja på Filmhøgskolen i Lillehammer, vant en rekke priser.

I 2014 regisserte han kortfilmen Det gode livet, der borte, og i 2016 kom spillefilmen Hunting flies, begge filmer med handling lagt til Makedonia, og begge filmer som har fått gode kritikeromtaler.

Læringsressurser

Å vokte fjellet

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale