Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. FilmkunnskapChevronRight
  4. FilmanalyseChevronRight
  5. UpperdogChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Upperdog

Spillefilmen Upperdog (2007), regissert av Sara Johnsen, formidler noe allmennmenneskelig om grunnleggende temaer i livet. Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra? Hvor hører jeg til? Fire unge liv veves inn i hverandres, og filmen viser hvordan virkeligheten kan oppfattes ulikt fra ulike perspektiv.

Filmdetaljer

År: 2009

Varighet: 1 time og 35 minutter

Sjanger: Drama, Romantikk

rodusent: Christian Fredrik Martin, Asle Vatn

Skuespillere: Agnieszka Grochowska, Hermann Sabado, Bang Chau, Mads Sjøbård Pettersen, Ole Paus

Regi og manus: Sara Johnsen

Foto: John Andreas Andersen

Opprinnelse: Norge

Handlingen

Soldaten Per har kommet hjem fra oppdrag for norske styrker i Afghanistan og preges av vonde minner og mareritt. Overklassegutten Axel har problemer med å bli voksen og har nettopp tatt dama «på fersken» i å være utro. Adopterte Yanne jobber på en restaurant og er preget av vonde minner fra før hun kom til Norge. Og polske Maria har lange arbeidsdager i ulike jobber, mens hun sparer opp penger hun kan sende hjem til sønnen. Yanne og Maria er kollegaer på restauranten og deler leilighet, og når Per flytter inn i samme bygård, og Maria begynner som hushjelp hos Axels familie, veves de ulike livene tett sammen.

Om regissøren

Sara Johnsen (1970) er en norsk regissør og manusforfatter. Hun er utdannet ved regilinja på Den norske filmskolen på Lillehammer, i tillegg til at hun har studert litteraturvitenskap og mediefag. Sitt gjennombrudd fikk hun med sin første spillefilm, Vinterkyss (2005), som hun fikk både Nordisk råds filmpris og Kanonprisen for. Upperdog (2009) er hennes andre spillefilm og hadde premiere i august 2009. For Upperdog, som hun både har skrevet manus og hatt regi på, vant hun blant annet en rekke Amandapriser. Johnsen lager stilsikre filmer om temaer som berører mange.

Læringsressurser

Upperdog

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale