Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. FilmkunnskapChevronRight
  4. FilmanalyseChevronRight
  5. Million Dollar BabyChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Million Dollar Baby

Million Dollar Baby har vunnet fire Oscarpriser, blant annet prisene for beste film og regi. Clint Eastwood har regissert filmen. På rollelista er kjente navn som Hilary Swank, Morgan Freeman og Clint Eastwood selv.

Filmdetaljer

År: 2004

Sjanger: Drama

Regi: Clint Eastwood

Manus: Paul Haggis

Skuespillere: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman, Mike Colter

Musikk: Clint Eastwood

Produksjonsselskap: Lakeshore Entertainment

Opprinnelse: USA

Om filmen

En dag dukker Maggie opp i Frankies treningsstudio. Hun har bestemt seg for bli profesjonell bokser og vil at Frankie skal trene henne. Frankie føler seg for gammel, og han er først motvillig til Maggies forslag. Til slutt får Maggi det likevel som hun vil.

Filmen er basert på en novelle skrevet av den tidligere boksetreneren F.X. Toole. Clint Eastwood har regissert filmversjonen, og han spiller også rollen som Frankie, boksetrener og eier av et nedkjørt treningsstudio i Los Angeles. Hilary Swank tolker rollen som Maggie, servitøren fra Missouri, som drømmer om en boksekarriere. Karakteren Scrap spilles av Morgan Freeman. Scrap er tidligere bokser, og han jobber nå i treningsstudioet til Frankie.

Filmen har vunnet en rekke anerkjente filmpriser, blant annet fire Oscarpriser og to Golden Globe-priser.

Den amerikanske drømmen

Ifølge regissør Clint Eastwood handler filmen om den amerikanske drømmen (The American dream). I den amerikanske drømmen har alle mennesker samme mulighet til suksess og velstand, uavhengig av økonomisk og sosial bakgrunn.

Filmen stiller spørsmål ved om den amerikanske drømmen virkelig gjelder for alle. For hva om du er en såkalt "white trash"-jente fra Missouri, som ønsker å bli en suksessfull bokser?

Servitøren Maggie må kjempe mot en rekke fordommer for å nå målet sitt, og etter hvert tar livet en ny vending for henne, når hun blir alvorlig skadet i en kamp.

Læringsressurser

Million Dollar Baby

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Kildemateriale