Hopp til innhold

Bilde fra filmen Den fabelaktige Amélie fra Montmartre. Foto.
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. FilmkunnskapChevronRight
  4. FilmanalyseChevronRight
  5. Den fabelaktige Amélie fra MontmartreChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre er en historie om den ensomme og drømmende jenta Amélie. Som en moderne Zorro prøver hun å glede og ikke minst rydde opp i andres liv, men klarer hun å finne lykken i sitt eget?

Filmdetaljer

År: 2001

Opprinnelse: Frankrike

Sjanger: Romantisk komedie/Drama

Regi: Jean-Pierre Jeunet

Manus: Jean-Pierre Jeunet og Guillaume Laurant

Musikk: Yann Tiersen

Skuespillere: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Serge Merlin

Amélie vokser selv opp med en far som aldri klemmer henne, og en nevrotisk mor. Når Amélie er seks år, dør moren etter å ha blitt truffet av en selvmordsturist utenfor Notre Dame. Hun vokser opp alene, ensom og med et rikt fantasiliv. I ung alder flytter hun ut for å jobbe som servitrise ved en café i Montmartre. Når prinsesse Diana dør i en bilulykke noen år senere, får Amélie sin åpenbaring og ser sitt store mål i livet. Tiden er dyrebar, og livet er skjørt. Nå vil Amélie gjøre alle andre rundt seg glade.

Riktignok forsøker hun å forandre på livene til mange av dem hun møter, også med en viss manipulasjon på veien. Hensikten er likevel alltid at de skal få det bedre – at de rett og slett fortjener et bedre liv. Men hva med hennes eget? Kan hun selv få kontakt med andre og oppleve kjærligheten, eller trenger også hun hjelp fra andre?

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre er en vakker og annerledes historie om kjærlighet og godhet uten å bli sentimental. Filmen ble en gedigen kinosuksess, vant flere titalls priser og ble nominert til fem Oscar. Filmen ble også gjennombruddet til skuespiller Audrey Tautou som den underfundige Amélie.

Læringsressurser

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre