Hopp til innhold

 1. Home
 2. NDLA filmChevronRight
 3. FilmkunnskapChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Filmkunnskap

Kunnskap om film som uttrykk er sentralt i flere fag. Arbeid med tverrfaglige temaer som filmhistorie og filmanalyse gir deg innblikk i filmmediet fra ulike perspektiv.

Filmklapper. Foto.

Filmskapere har i dag en rekke virkemidler til rådighet når de skal lage film. Hvordan historien bygges opp, hvor det skal klippes og hvordan karakterene fremstilles er bare noen av valgene som tas i en filmproduksjon.

Filmene som er tilgjenglig på NDLA film, eller som du ser på kino med venner en lørdagskveld, er inspirert av filmer som er laget før og av hendelser i samfunnet. Opp gjennom filmhistorien er det mange eksempler på hvordan teknologiske og samfunnsmessige endringer former filmens uttrykk.

Kunnskap om både filmhistorie og filmproduksjon er nyttig å ha med seg når du for eksempel skal analysere en film, eller lage film selv. Dette gir deg verktøyene og begrepene du trenger til å beskrive eller planlegge filmatiske virkemidler, og til å sette filmen inn i en historisk og kunstnerisk sammenheng.

Emner

Filmkunnskap

 • Filmanalyse

  Når du analyserer filmer lærer du deg en systematisk måte å se, oppdage og vurdere en films ulike kvaliteter på.

 • Filmatiserte bøker er filmer som bygger på litterære verk som romaner eller noveller.

 • Filmhistorie

  Filmers uttrykksform og fortelleteknikk har endret seg fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. For å forstå filmmediet er det viktig å kjenne til filmhistorien.

 • Filmproduksjon

  Filmproduksjon handler om ulike prosesser og kunnskaper, fra idé til ferdig film.