Hopp til innhold

  1. Home
  2. NorskChevronRight
  3. Skriftlig tekstskapingChevronRight
  4. Å skrive argumenterendeChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Å skrive argumenterende

Når vi vil påvirke og overbevise andre, må vi argumentere. Vi kan skrive argumenterende i mange sjangrer, men enkelte sjangrer er skreddersydd for formålet, for eksempel debattinnlegget, debattartikkelen og kommentaren.

Mann som viser fram ei avisside med tittelen: Nå må noe gjøres! Tittelen er satt med veldig store bokstaver. Foto.
28.3.2000: Et årtusenskifte er ei fremragende anledning til å snakke om framtida! Hans Petter Sveen valgte å rykke inn en helsides annonse i Aftenposten for å fortelle norske politikere hva de bør gjøre i energi- og miljøpolitikken.

Tekster med ulik "temperatur"

Argumentasjonen i en tekst kan være mer eller mindre balansert. I en jobbsøknad bruker du ikke plass på å skrive om det du ikke kan, men om det du faktisk har gjort og lært, og du gjør selvsagt det du kan for å gi et positivt inntrykk. I et debattinnlegg skal du fatte deg kort, og da gjelder det å velge de sterkeste argumentene som støtter opp under ditt syn. Både i søknaden og i debattinnlegget skal du som skriver være godt synlig.

I en drøftende eller resonnerende tekst som du skriver på skolen, skal du på en ryddig måte presentere argumenter for og imot slik at du kan komme fram til en velbegrunna konklusjon. I denne typen tekster skal du legge særlig vekt på saklig framstilling, og du som person skal være lite synlig i teksten. Kan hende at du en gang i framtida har en jobb der du planlegger prosjekter? Der du må undersøke om et prosjekt er miljøvennlig, for eksempel? Eller lønnsomt? Også da må du og kollegaene dine hente inn informasjon, vurdere og diskutere den og til slutt komme med ei faglig og faktabasert anbefaling.

Læringsressurser

Å skrive argumenterende