Hopp til innhold

  1. Home
  2. NorskChevronRight
  3. Kildebruk og kildekritikkChevronRight
  4. KildebrukChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Kildebruk

Når du har funnet pålitelig, oppdatert og relevant informasjon, er neste steg å presentere denne informasjonen på rett måte. Lær hvordan du lager korrekte kildehenvisninger i skoleoppgaver!

God kildebruk eller plagiat? Plage-Tor har svaret!

Oppgi kilden!

Grunnregelen for god kildebruk er klar: Bruker du andres tekster som kilde, må du opplyse om dette. Dersom du ikke gjør det, risikerer du å bli beskyldt for plagiering.

Det fins selvsagt en del informasjon du kan bruke uten at du må vise til kilden. Det gjelder for eksempel vanlig allmennkunnskap, som at Tromsø ligger nord for polarsirkelen, eller at Erna Solberg er statsminister i Norge. Også tanker og ideer som du har fått ved å diskutere oppgava di med andre, kan du bruke uten å oppgi kilden. Men har du intervjua noen, eller har du brukt lærebøker og andre skriftlige kilder for å skaffe deg informasjon, skal du opplyse om dette.

Plagiat

Å plagiere vil si at du utgir for ditt eget noe som du har henta fra andre. Det er ikke bare direkte avskrift som blir sett på som plagiering. Selv om du gjengir innholdet med andre ord, er det ikke ditt arbeid. Oppgi derfor alltid kilden eller kildene du har brukt.

Konsekvenser for karakteren

Hvis hele eller deler av oppgava er avskrift, vil det få store konsekvenser for den formelle vurderinga (karakteren). Plagiering viser nemlig at du mangler forståelse for hvordan fagtekster skal skrives. God kildebruk er et tegn på fagkompetanse og profesjonalitet, og derfor et viktig vurderingskriterium.

Fortsetter du på høgskole eller universitet, vil uryddig kildebruk kunne føre til at du ikke får godkjent oppgavene dine, og at du kan bli utestengt fra studiet ei tid.

En allmenn regel

Regelen om at du ikke skal ta andres ideer eller produkter og utgi dem for å være dine egne, gjelder også i yrkeslivet. Hvis du som fagperson skal holde en presentasjon og henter bilder og informasjon fra bøker, blader eller nettsider, må du oppgi kildene. Det samme gjelder dersom du bruker tekst og bilder fra andre kilder i skriftlig eller digitalt informasjonsmateriell. Det styrker alltid din troverdighet at du er etterrettelig i kildebruken.

Læringsressurser

Kildebruk

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs