Hopp til innhold

  1. Home
  2. NorskChevronRight
  3. Tekst i kontekstChevronRight
  4. OpplysningstidaChevronRight
  5. Skriv en nyhetsartikkel om ei hendingChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Skriv en nyhetsartikkel om ei hending

For å forstå vår egen tid må vi vite noe om fortida. Opplysningstida la på mange måter grunnlaget for det moderne Europa slik vi kjenner det i dag. I denne oppgava skal du bruke det du vet om opplysningstida, som bakteppe i en nyhetsartikkel om ei tenkt hending i nær framtid.

Jente som skriver på notatblokk. Foto.

Skriveoppgave

Du skal skrive en nyhetsartikkel på ca. 1000 ord. Velg et av scenariene nedenfor som utgangspunkt, og trekk paralleller til opplysningstida når du beskriver hendingene og hvilke konsekvenser de får. Tenkt nøye gjennom hvordan du vil bygge opp teksten. Artikkelen skal innledes med en ingress på ca. 300 tegn og ha kort og fengende tittel. Hvert avsnitt skal ha en dekkene mellomtittel.

Scenario 1

Du våkner en morgen og oppdager at det har vært et militærkupp i Norge i løpet av natta. Forsvarssjefen har overtatt som president. Med støtte fra generalene har han gitt seg selv fullmakt til å sette Grunnloven til side. Alle sosiale medier er stengt, og alle aviser, radio- og TV-stasjoner har fått beskjed om at alt som publiseres, skal forhåndssensureres.

Scenario 2

En overvåkningssatellitt har nettopp oppdaget ordet «HJELP» skrevet med store bokstaver i sanda på en liten holme langt ute i havet lengst nord i Vesterålen. Du blir med redningshelikopteret ut til øya og får muligheten til å snakke med de personene som befinner seg der, om hvordan de har klart å overleve, og hvordan de har organisert minisamfunnet sitt. Det viser seg at den ene personen er en kjent norsk naturentusiast og eventyrer. Den andre personen er en asylsøker fra Liberia som har fått avslag på asylsøknaden sin. De har oppholdt seg på øya i over ett år før noen oppdaget dem.

Scenario 3

I ei rekke europeiske land er autoritære bevegelser på framgang. De ønsker å begrense borgernes rett til fritt å utøve egen religion, til likekjønnet samliv og til å ytre seg i det offentlige rom. Deres slagord er «Orden og disiplin». Som journalist er du vitne til et sammenstøt mellom to grupperinger. Lederen for den ene gruppa vaier med et rødt flagg og roper: «Frihet, likhet og brorskap!» Han blir straks angrepet av motdemonstranter, slått bevisstløs, slept inn i en bil og kjørt bort.

Læringsressurser

Opplysningstida

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale