Hopp til innhold

 1. Home
 2. NorskChevronRight
 3. Tekst i kontekstChevronRight
 4. Norrøn tidChevronRight
 5. Høvisk litteraturChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Høvisk litteratur

Høvisk litteratur er litteratur som er knyttet til kongen og hoffet. Ordene «høvisk» og «høflig» kommer nemlig av «hoff». Å være høvisk vil si å være høflig og dannet og oppføre seg på en edel og moralsk måte.

Bokillustrasjon fra middelalderen som viser Kong Håkon Håkonsson og sønnen Magnus. Illustrasjon.
Kong Håkon Håkonsson og Skule Bårdsson. Illustrasjonen er hentet fra Flateyjarbók, et islandsk verk fra rundt 1390.

Norrøn litteratur på 1200- og 1300-tallet

Kongespeilet er ei lærebok i slik høvisk framferd. Den er utformet som en dialog mellom far og sønn. Sønnen stiller spørsmål til faren, og faren gir råd om hvordan en ung mann skal oppføre seg, enten han er kjøpmann, ridder eller konge. Forfatteren av Kongespeilet er ukjent, men han viser stor kunnskap om det han skriver om.

På 1200-tallet var kongemakta stor i Norge, og kong Håkon Håkonsson var interessert i europeisk litteratur. Ved det franske hoffet skreiv de fortellinger på folkespråket, ikke på latin. Den norske kongen fikk oversatt noen av dem til norrønt. Et eksempel på ei slik fortelling er Soga om Tristram og Isond, som handler om forbudt og tragisk kjærlighet. Kong Håkon Håkonsson fikk også oversatt Strengleikar, ei samling kjærlighetsnoveller med erotisk innhold.

Handlinga i disse fortellingene foregår i et riddermiljø ved et hoff. Derfor kaller vi dem ridderromaner. Ridderen var et mannsideal på den tida, og disse historiene handler gjerne om kamp og tragisk kjærlighet mellom to som ikke får hverandre.

Den kristne litteraturen i norrøn tid omfatter prekener, helgenlegender og kristne kvad. Tekstene blei skrevet ned av prester, munker og nonner, og de brukte latinske bokstaver. Den eldste boka som er funnet, er Gammelnorsk homiliebok. Det er ei bok med utvalgte bibeltekster og prekener.

Oppgave 1

 1. Hva slags bok er Kongespeilet?
 2. Hva vil det si å være «høvisk»?
 3. Kongespeilet er utformet som en dialog. Hvem snakker sammen?
 4. Kong Håkon Håkonsson var interessert i litteratur. Hva gjorde han for å fremme europeisk litteratur i Norge?
 5. Hva handler ridderromanene om?
 6. Det blei også skrevet kristen litteratur i norrøn tid. Hva heter den eldste boka av dette slaget, som er tatt vare på?
Samtale mellom far og sønn i Kongespeilet (spilt av Arne Torp)

Oppgave 2

Se videoklippet med et utdrag fra Kongespeilet.
 1. Hvilke råd er det faren gir til en som vil bli kjøpmann?
 2. Hva kreves det av en person som vil regnes som forstandig og dannet?
 3. Til høvisk oppførsel hørte det også en høvisk språkbruk. Finn noen eksempler på høvisk språkbruk i videoklippet.
Isolde og Tristan sitter på en benk og snakker sammen. Tristan holder harpa mellom beina. Kong Mark står i bakgrunnen og iakttar dem. Maleri.
Tristan spiller harpe for Isolde mens kong Mark iakttar dem. Malt av Edmund Blair Leighton i 1901.

Oppgave 3

Handlinga i fortellinga om Tristan og Isolde foregår i Bretagne, Cornwall og Irland. Kong Mark vil gifte seg med kongsdattera Isolde og sender ridderen Tristan ut for å fri til henne. Etter ei farefull reise, der han blant annet må kjempe mot en ildsprutende drage, klarer Trista til slutt å få med seg Isolde. Men på reisa hjem kommer de av vanvare til å drikke kjærlighetsdrikken som var tiltenkt Isolde og kong Mark, og de blir bundet til hverandre i evig, men tragisk kjærlighet.

Oppdrag

Lag en presentasjon der du gjør rede for bakgrunnen for historia om Tristan og Isolde, og hvordan denne fortellinga har satt spor etter seg i middelaldertekster i mange europeiske språkområder.

Framfør presentasjonen i klassen. Bruk digitale hjelpemidler (f.eks. PowerPoint, Prezi eller ei digital fortelling i videoformat).

Læringsressurser

Norrøn tid

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

 • Det er ikke noe kjernestoff for vurderingsressurs.

SubjectEmne

Kildemateriale