Hopp til innhold

  1. Home
  2. NorskChevronRight
  3. Tekst i kontekstChevronRight
  4. Norrøn tidChevronRight
  5. Arn – TempelridderenChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Spillefilm

Arn – Tempelridderen

Arn – Tempelridderen er den første av de to spillefilmene som ble laget om den svenske korsfareren Arn Magnusson. Filmen er basert på Jan Guillous suksessfulle bok-trilogi.

Filmdetaljer

Regi: Peter Flinth

Manus: Hans Gunnarsson

Produsent: Jan Marnell, Waldemar Bergendahl

Skuespiller: Nicholas Boulton, Milind Soman, Michael Nyqvist, Stellan Skarsgård, Sofia Helin, Joakim Nätterqvist

Forfatter: Jan Guillou

Foto: Eric Kress

Produksjonsselskap: AB Svensk Filmindustri

Om filmen

Arn –Tempelridderen (2007) er en svensk spillefilm av regissør Peter Flinth som handler om Arn Magnusson. Filmen tegner et bilde av krigen som raste mellom kristne og muslimer i Midtøsten på 1100-tallet. Den gir også et tidsbilde av Sverige i tiden før landet var samlet til ett rike. Filmen fortelles med utgangspunkt i kjærlighetshistorien mellom Arn og Cecilia Algotsdotter.

Foreldrene ønsket at Arn skulle oppdras i kloster. I klosteret lærer Arn å lese, og han viser talent for pil og bue og for sverdkamp. Han får opplæring av broder Guilbert, som tidligere var tempelridder i 12 år. Da Arn er ferdig med utdannelsen i klosteret, overrekker broder Guilbert ham tempelridder-sverdet sitt, og han får reise hjem til familien sin.

Møtet med familien blir alt annet enn fredelig. På denne tiden er Sverige ikke samlet til ett rike, og det foregår kamper mellom ulike familier og grupperinger. Arn møter den vakre Cecilia og de to forelsker seg. Cecilia er lovet bort til en annen mann, og dette skaper fortvilelse og problemer for Arn og Cecilia. Da det blir kjent at hun er med barn og at Arn er faren, lyses de to i bann. De dømmes til 20 år med tukt og botsøvelse i hvert sitt kloster. Arn får omgjort straffen sin, og i stedet for å leve i kloster må han tjene Gud som tempelridder i Jerusalem.

Læringsressurser

Norrøn tid

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

  • Det er ikke noe kjernestoff for vurderingsressurs.

SubjectEmne

Kildemateriale