Hopp til innhold

  1. Home
  2. NorskChevronRight
  3. Tekst i kontekstChevronRight
  4. Norrøn tidChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Norrøn tid

Norge og Island blir regnet som ett felles område i norrøn tid, med stort sett felles språk, litteratur og mytologi. Den norrøne perioden faller i store trekk sammen med den epoken som i Europa kalles middelalderen.

I 793 plyndret vikingene det engelske klosteret Lindisfarne. Det er et av de første vikingtoktene som er sikkert datert, og historisk sett regner vi dette året som opptakten til vikingtida. Mellom ca. 870 og 930 reiser mange nordmenn vestover til Island og bosetter seg der. Denne nybyggerperioden på Island kaller vi landnåmstida. Også etter landnåmstida er det omfattende kontakt mellom Norge og Island.

Rundt år 1000 tar vikingtoktene slutt. Kristendommen kommer til Norden, og sammen med den kristne troen får vi skrivekunsten og det latinske alfabetet.

På 1200-tallet er Norge en stormakt i Nord-Europa. Fra 1262 kommer Island under norsk herredømme. Men på 1300-tallet begynner nedgangstida. Klimaet blir kaldere, og i 1349 rammer svartedauden Norge og tar livet av to tredeler av befolkningen.

Læringsressurser

Norrøn tid

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

  • Det er ikke noe kjernestoff for vurderingsressurs.

SubjectEmne

Kildemateriale