1. Home
  2. NorskChevronRight
  3. Tekst i kontekstChevronRight
  4. Fortellinger om det norskeChevronRight
  5. Hva preger synet på "det norske" i dag?ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Hva preger synet på "det norske" i dag?

Hva vil det si å være norsk i dag? Hvilke verdier skal det norske samfunnet bygge på? Og er det typisk norsk å være god? Dette er spørsmål som opptar oss den dag i dag – og forfattere har ulike svar på disse spørsmålene.

Utedo, troll, norske flagg, fjell og sol. Foto.
"Slik stiger Norge opp av vann som Pizza Grandiosa-land."

Typisk norsk

Hva er typisk norsk? Hva skal til for at du kan kalle deg nordmann? Hvilke verdier skal det norske samfunnet bygge på? Dette er spørsmål som absolutt ikke gikk ut på dato på 1800-tallet. I nyttårstalen i 1992 innførte Gro Harlem Bruntland slagordet "det er typisk norsk å være god"

I videoklippet nedenfor reflekterer sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen over hva som kan kalles typisk norsk i dag:

Debatten om norsk kultur og hva som kjennetegner den, har pågått i mange år. Men den skøyt ekstra fart etter at FrP-politikeren Christian Tybring-Gjedde i desember 2012 ba den nyutnevnte kulturministeren Hadia Tajik definere begrepet "norsk kultur". Kulturministeren svarte at det er mangfoldet av kulturuttrykk som utgjør norsk kultur i dag, og at den norske kulturen alltid har vært i endring som et resultat av påvirkning utenfra.

Les Tybring-Gjeddes spørsmål og svaret fra Hadia Tajik på hva som er norsk kultur

Det norske i dagens litterære debatt

Økt globalisering og innvandring har ført til at avstanden mellom land og kulturer i verden virker mindre. Og Norge og synet på hva det vil si å være norsk, har kanskje blitt mer mangfoldig. Hamburger er vel like selvsagt mat for en nordmann som pinnekjøtt? Og Jon Fosse er vel så populær utenfor Norges grenser. Derfor – finnes det noe vi kan samles om som særegent norsk i dag?

reklame for norsk øl
Noen vil påstå at det er typisk norsk å være full. Er du enig?

Furet værbitt – eller Pizza Grandiosa?

Så hvordan ser vi på "det norske" i dag? Og trenger vi at noe er typisk norsk? Hva skal til for å kalle seg nordmann? Dette er spørsmål som opptar oss den dag i dag – og forfattere har ulike svar på disse spørsmålene.

Da litteraturfestivalen på Lillehammer arrangerte en, litt uhøytidelig, konkurranse om å lage ny nasjonalsang, var det forfatteren Gro Dahle som vant. I hennes tekst er "furet værbitt" byttet ut med "bjørketrær og pollen", og "Pizza Grandiosa" nevnes like selvfølgelig som "smalahove".

Norge Norge, fotball Norge

vinterNorge, Sommernorge

Sameradio, værmelding

Utedo og havrevelling

Sognemål og nynorsk stil

Tørrfisk, lundefugl og grill

Slik stiger Norge opp av vann

som Pizza Grandiosa-land

(Gro Dahle 2002)

Læringsressurser

Fortellinger om det norske

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale

  • SharedResourceDelte ressurser

    Hvorfor havet er salt

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SharedResourceDelte ressurser

    Kvernen som står og maler på havsens bunn

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SharedResourceDelte ressurser

    Kjerringa mot strømmen - folkeeventyr

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SharedResourceDelte ressurser

    Kjerringa mot strømmen

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SharedResourceDelte ressurser

    Prinsessen som ingen kunne målbinde

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SharedResourceDelte ressurser

    Faderen

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SharedResourceDelte ressurser

    Fædrenes arv

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SharedResourceDelte ressurser

    Norge i fløtesaus

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff