Hopp til innhold

 1. Home
 2. NorskChevronRight
 3. Språket som systemChevronRight
 4. Nordiske språkChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Nordiske språk

Norsk, islandsk, færøysk, dansk og svensk er nordiske språk. Finland og Grønland er også nordiske land, men språka der tilhører andre språkfamilier.

Nordiske språk – gode naboer

Videoen er hentet fra nettsida Nordiske språk. På denne nettsida finner du flere undervisnings-opplegg om nordiske språk.

Det nordiske språkområdet

 • Norsk
  Ca. fem millioner nordmenn snakker og skriver norsk. Til forskjell fra andre nordiske land har Norge to likestilte skriftspråk: nynorsk og bokmål. Minoritetsspråka samisk og kvensk er også offisielle skriftspråk i Norge.
 • Svensk
  Ni millioner språkbrukere i Sverige snakker og skriver svensk. I tillegg har tre hundre tusen språkbrukere i Finland og på Åland finlandssvensk som morsmål. Svensk er obligatorisk skolefag i Finland.
 • Dansk
  Seks millioner språkbrukere snakker og skriver dansk. En halv million av disse bor utenfor Danmark i Syd-Slesvig (Nord-Tyskland), på Færøyene og på Grønland. På Island er dansk obligatorisk språk i grunnskolen.
 • Islandsk og færøysk
  Island har ca. tre hundre tusen innbyggere som snakker og skriver islandsk. Femti tusen personer snakker færøysk. De aller fleste av disse bor på Færøyene. Dansk og færøysk er offisielle språk i skolen.

Læringsressurser

Nordiske språk