Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. KommunikasjonsteoriChevronRight
  4. Medier ChevronRight
  5. NettbrettChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Nettbrett

I mange hjem og på stadig flere skoler overtar nettbrettene mange av funksjonene til PC-ene. Kanskje gjør du leksene dine, blogger, kjøper billett til trikken, leser aviser, spiller og gjør andre ting på nettet ved hjelp av nettbrettet.

Aftenposten på lesebrett. Foto.
Aftenposten på lesebrett

I 2007 kom lesebrettene. Amazon lanserte sitt Kindle der bøkene, som lastes ned, må kjøpes hos Amazon. Apple fulgte opp med iPad der du ikke er bundet til en bestemt forhandler. Nå får du nettbrett fra mange produsenter, og de har langt flere funksjoner enn å bare være lesebrett. I dag kan du gjøre det meste på et nettbrett som du kan gjøre på en PC.

Utviklingen utfordrer

Mye tyder på at vi bare står ved begynnelsen når det gjelder å utnytte de nye digitale mediene. Utviklingen har rystet forlagsbransjen, og har fått store konsekvenser for forfattere og produsenter av tekster som tidligere fikk sin betaling via royalty av salg.

Denne utviklingen har allerede rammet musikkbransjen, der gratis nedlastbar musikk frarøver skaperne av musikk inntekter de tidligere hadde av salg. Opphavsrett er blitt et varmt diskusjonstema.

Både forlag og musikkbransjen tilpasser seg. For eksempel får du i dag får du lærebøker spesiallagd til nettbrett, og på stadig fleire skoler har nettbrettene ersattet PC-ene. Du kan abonnere på musikkstrømmetjenester som Spotify og betale for å se filmer på for eksempel Netflix.

En trussel mot gamle medier?

Nettbrettene har i dag blitt en massesalgsvare, men vi har tidligere sett at nye medier ikke nødvendigvis slår ut de gamle. Filmen har ikke gjort teateret gammeldags, fjernsynet har ikke utkonkurrert radioen. Det er sannsynlig at lesebrettet ikke vil utkonkurrere boka, men den kan bli et supplement.

Læringsressurser

Medier

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter