Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. KommunikasjonsteoriChevronRight
  4. Medier ChevronRight
  5. FjernsynChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fjernsyn

I likhet med film er fjernsyn et audiovisuelt medium. NRK begynte prøvesendinger med fjernsyn i slutten av 1950-årene. Fort ble fjernsynet et samlingspunkt i familiene. I dag har digitaliseringen gjort at vi ser TV-program når vi vil, og gjerne for oss selv.

Fjernsynets start i Norge
Fjernsynets start i Norge

Lørdag 20. august 1960 ble de regulære fjernsynssendingene åpnet av kong Olav. Ti år senere var fjernsynet blitt landets dominerende massemedium, noe som selvsagt ble forsterket ved at NRK hadde monopol på sendingene. "Alle" programmene: Nyheter, debatter, krim og underholdning ble debattert på arbeidsplassene.

Kong Olav åpner fjernsynet

Fjernsynets betydning

Hva fjernsynets inntog betydde kommer godt fram i sivilingeniør Christian K. Rytters "Hva er fjernsyn" fra 1953:

"Alle undersøkelser og erfaringer viser at samtidige inntrykk av bilder og lyd normalt fester en situasjon langt bedre i menneskets hukommelse enn bare lydinntrykk. Virkemidlene er langt sterkere enn i vanlig kringkasting. Dessuten trekker fjernsynet folk til mottakerne, fordi det er noe besnærende ved å kunne sitte i sin egen stue og se begivenheter som foregår kanskje tusener av kilometer borte – i det øyeblikk det skjer." [1]

Månelandingen i 1969 gikk på direkte overført fjernsyn fra USA. Følelsen av å oppleve noe stort samtidig over hele verden har vært kalt tidenes beste tv-minne.

Månelandingen

Debatt om fjernsynet

Fra 1970-årene ble fargefjernsyn alminnelig. Etter hvert ble også mediet mer debattert og problematisert. Den kanadiske medieforskeren Marshall McLuhans bok «Understanding media» ble oversatt til norsk med tittelen «Mennesket og media». McLuhans omtale av fjernsynet var kanskje en "spådom" om hva som skulle skje i det mediesamfunnet vi etter hvert var i ferd med å gå inn i med den digitale revolusjonen:

"Jo, fjernsynet får de tradisjonelle bånd – til familien, naboene, hjembyen – til å svekkes. Hele verden blir en familie. For fjernsynsseeren oppnår samme art av kontakt med personene på skjermen som med medlemmene av sin familie." [2]

Hvordan fjernsynet brukes og hvor mye tid en bruker foran fjernsynet er gjenstand for jevnlig diskusjon. Foreldre og barn har ofte ulik oppfatning av hvor mye tid en kan bruke på fjernsynet i forhold til andre aktiviteter. Mange, både voksne og barn, bruker fjernsynet mest som underholdning og avkobling.

Fjernsynsvanene endrer seg

Da fjernsynsmonopolet falt i 1981 og kanalvalgene via satellitter ble mangfoldige, kom virkelig «verden inn i stua». Fjernsynet førte til endringer i både film, radio og presse. Mediet var suverent når det gjaldt å vise fjerne begivenheter samtidig som de skjedde hvor som helst det var en mottaker.

Når en siger ned i sofaen med fjernkontrollen, er det lett å sette hjernen i fri og bli sløv. Med den digitale utviklingen kan vi nå se TV på mange plattformer. Vi ser programmer på Nett-TV når det passer oss, vi ser TV-klipp på sosiale medier, eller er det videoer? Grensene er ikke så skarpe som de var for bare et tiår siden.

  1. 1«Norsk mediehistorie». Bastiansen, Henrik Grue Dahl, Hans Fredrik Dahl, Hans F Hans Fredrik, Dahl. Universitetsforl.. 2008.
  2. 2«Mennesket og media». McLuhan, Marshall. Pax. 1997.

Læringsressurser

Medier

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter