Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. KommunikasjonsteoriChevronRight
  4. Medier ChevronRight
  5. TelefonChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Telefon

Kan du se for deg en hverdag uten mobiltelefonen din? Det er over 100 år siden telefonen kom til Norge. I starten var apparatene stor og dyre, så det var få som hadde tilgang til slik kommunikasjon. I dag eier stort sett alle en telefon.

Sentralbord. Foto.
Sentralbord fra telefonens tidlige historie.
Alexander Graham Bell. Foto.
Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell tok ut patent på telefonen i USA i 1876.

Året etter demonstrerte han telefonen offentlig i Norge. I 1880 fikk Bell-selskapet konsesjon til å åpne telefonvirksomhet i Norge.

Telefonen i Norge

Telefonen ble fort meget populær. Telefonsentraler ble etablert og telefonlinjer strukket, etter hvert over hele landet.[1]

Telefonen gjorde det mulig å formidle forståelig lyd over store strekninger. Men det var dyrt. Særlig var «rikstelefon» mellom de større byene kostbart når linjekapasiteten var liten og samtalene skulle styres manuelt.

Først i etterkrigstiden ble telefonen automatisert, og siste sentralborddame ble overflødig i Balsfjord i 1985.

Masai med mobil. Foto.
Maasai med mobil

I 1997 var telenettet i Norge helt digitalisert.

Telefonen i moderne tid

Det er ikke før utviklingen av mobiltelefonen og økende overføringskapasitet gjennom radiosendere og fiberkabler at telefonen er blitt allemannseie.

Utviklingen skjer med stor fart også i utviklingsland, og masaiene som vokter kveget ute på marka i Kenya kan nå kommunisere med landsbyene via mobilen.

  1. 1«Norsk mediehistorie». Bastiansen, Henrik Grue Dahl, Hans Fredrik Dahl, Hans F Hans Fredrik, Dahl. Universitetsforl.. 2008.

Læringsressurser

Medier

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter