Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. KommunikasjonsteoriChevronRight
  4. Medier ChevronRight
  5. Auditive medierChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Auditive medier

Auditive medier er slike som kommuniserer til øret, altså hørbare medier. Alle foreldre vet hvor viktig barnegråten er for kommunikasjonen med omgivelsene. Man lærer tidlig å høre om gråten formidler sult, smerte eller bare trøtthet.

En mannlig operasanger synger. Foto.

Menneskestemmen har utrolig mange valører, du kan hviske, rope, gråte, hyle eller snakke med en rolig og avbalansert stemme. Vi bruker tonehøyde, lydstyrke, lydlengde, rytmer og pauser for å nyansere det vi sier.

Paralingvistikk

Måten vi uttrykker oss på: leende, gråtende, hviskende, beveget og lignende hører til det vi kaller paralingvistikken. Stemmen kan også oppfattes som et medium, et instrument som formidler det som skal kommuniseres, kanskje sammen med kroppsspråket, den ikke-verbale kommunikasjonen.

Tekniske musikkmedier

I tidligere tider var all musikk avhengig av at noen spilte på instrumenter, såkalt levende musikk. Etter oppfinnelsene av fonografen, grammofonen og senere platespillere, CD-spillere og ulike digitale musikkspillere er det blitt mulig å konservere stemmer, sang og musikk. Stemmer, sang og musikk kan spilles av om og om igjen hvor som helst uten å ta frem instrumenter. Vi har fått tekniske musikkmedier til å formidle musikken.

Levende musikk

Men dette har ikke ført til at det er blitt gammeldags med levende musikk. De fleste vil synes at opplevelsen ved å være til stede ved en konsert, der du kan møte og se artistene som spiller og synger, gjør det verdt å betale noen kroner for å være med. Fellesskapsopplevelsen i møte med musikken og artistene er også viktig.

Muligheten til å kombinere lyd og bilde har gitt oss musikkvideoer. Men da er vi over i audiovisuelle medier.

Læringsressurser

Medier

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter