Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. KommunikasjonsteoriChevronRight
  4. Medier ChevronRight
  5. BrevChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Brev

Skriver du brev? Et brev (lat. brevis = kort) er en skriftlig meddelelse som sendes fra et sted til et annet. Det er mange ulike typer brev som for eksempel privatbrev, offentlige brev, forretningsbrev og brev som litterær sjanger (epistel).

Papyrus med utdrag av De dødes bok av Neferini. Foto.
Papyrusruller er laget av stengelen til en plante. Det var oldtidens papir.
Papyrus
Papyrus

Historie

I Egypt brukte man papyrus å skrive på. Andre steder har bein, potteskår, leirtavler og palmeblad vært brukt. Grekerne og romerne brukte tretavler der skriften ble risset inn i et vokslag. Papyrus ble også brukt og senere pergament.

Papiret kom i bruk omkring 1300-tallet. Konvolutten dukket opp i England i 1820-årene og postkortene i Tyskland fra om lag 1870. Blant papyrusfunnene fra Egypt finnes tusenvis av privatbrev fra 200-600 f.Kr.

Romerske brev viser at man ofte brukte en fast formel, ofte bare antydet med ordenes begynnelsesbokstaver.

Brev som litterær sjanger

Brev som litterær sjanger er best kjent hos oss fra Garborgs Knudahei-Brev og Nils Kjærs Epistler. Men også mange andre skribenter har brukt den formen. Epistlene (gr. tilsende) i Det nye testamentet er brev som blant annet Paulus skrev til de første menighetene.

En bunke håndskrevne brev. Foto.
Håndskrevne brev.

Privatbrevene formidler meddelelser og hendelser og oppfordringer til mottakeren, ofte til familiemedlemmer og venner.

Offentlige brev er myndighetenes henvendelser til andre offentlige etater eller til privatpersoner om diverse pålegg og meddelelser. Forretningsbrev er som ordet sier, forretningsrelatert.

Forskere som studerer kulturhistorie, finner ofte at brev er den beste kilde til å finne ut hvordan mennesker tenkte og handlet. De skrev til folk de kjente, de kunne gi fortrolige opplysninger som ikke kunne trykkes i aviser og blader, brev kjennetegnes ved at de er private, som til for eksempel kjærlighetsbrev.

Brev fra dronning Margrete I. Foto.
Brev fra dronning Margrete I der hun klager sin nød til ektemannen som er i krig.

Fra brev til e-post

De første brevene var håndskrevne og sendt med budbringere. Etter hvert ble skrivemaskinen tatt i bruk. Det håndskrevne virker mer personlig og brukes fortsatt ofte når vi sender julekort til hverandre, eller er ute på reise.

Før det ble vanlig med vitenskapelige tidsskrifter, formidlet ofte ulike vitenskapsmenn sine oppdagelser til hverandre ved hjelp av brev.Med oppfinnelsen av telegrafen kunne man sende korte tekster over store avstander på kort tid. I Norge fikk vi den første sivile telegraflinje mellom Christiania og Drammen i 1855.

Posten formidler i dag færre og færre brev, telefon og e-post har overtatt mye av denne sjangeren. Dessuten kan brev sendt med e-post leses av hackere, og telefoner kan avlyttes. Br ev er i lukket konvolutt, og hemmelige brev kan til og med forsegles.

Læringsressurser

Medier

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter