Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. TekstteoriChevronRight
  4. Hva er en tekst?ChevronRight
  5. Sammensatte teksterChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Sammensatte tekster

En sammensatt tekst er en tekst som inneholder minst to ulike uttrykksmåter, som lyd, bilde, skrift eller video. Uttrykksmåtene spiller sammen og gir teksten mening. Mange av tekstene du omgir deg med, er sammensatte.

Reklameplakater for 7-eleven. Foto.

Modaliteter

Vi sier at sammensatte tekster inneholder ulike modaliteter, de er multimodale. Skrift er en modalitet, musikk er en annen. Eksempler på tekster som inneholder flere modaliteter er TV-program, film, nettsider, plakater, reklame og musikkvideoer.

Begrepene sammensatte og multimodale tekster blir brukt om hverandre. Tekstbegrepet kan utvides enda mer, og vi kan kalle for eksempel en konsert, en utstilling og en klesdrakt for sammensatte tekster. Det betyr av vi trekker inn modi som klær, farger og rommet (for eksempel en konsertscene) i arbeidet med sammensatte tekster.

Når du arbeider med sammensatte tekster, er det viktig å kunne si noe om samspillet mellom modiene. Hvert modus vil ha sine kjennetegn, men det interessante er å se hva som skjer når modi settes sammen. Vi skal se på noen slike eksempler.

Musikkvideoer

Michael Jackson. Foto.

I musikkvideoen "Thriller" av Michael Jackson kombineres tekst, musikk og levende bilder, noe som er ganske vanlig for musikkvideoer. Det interessante med denne musikkvideoen, er hvordan den er bygget opp. Selve musikkvideoen forteller en skrekkhistorie der sangen ”Thriller” er en del av historien.

Videoen blir nesten en kortfilm, for den varer i hele 14 minutter. ”Thriller” har gått inn i historien som en klassiker når det gjelder musikkvideo, blant annet på grunn av skrekkscenene, dansescenene og musikken og stilen til artisten Michael Jackson.

Sjekk ut "Thriller"

Søk opp og se "Thriller". Finn eksempler på ulike modi som er brukt i filmen. Hvordan er de satt sammen, og hvordan vil du vurdere kommunikasjonen?

Les mer her: Om musikkvideoen"Thriller" (Michael Jackson)

Musikk - kombinasjon av lydeffekter

Casiokids. Foto.

Det norske elektronikabandet Casiokids kombinerer en rekke ulike lydelementer i sine sanger. De bruker enkle popmelodier kombinert med elektronisk musikk, sang, tale og analoge (fysiske) lyder og instrumenter.

Casiokids er et av få norske band som synger på norsk, men som likevel har klart å gjøre det stort i utlandet.

Casiokids

Lytt til låten ”Finn bikkjen!” (eller en annen sang) av Casiokids.

Noter ned ulike typer lydelementer du hører, og diskuter samspillet mellom de ulike lydene.

Klær

Lady Gaga. Foto
Lady Gaga har en særegen klesstil.

Klærne du har på deg vil kommunisere noe om hvem du er, og for artister er klesdrakten en viktig del av deres image som artist.

Når Lady Gaga går på scenen, er det neppe tilfeldig hva hun har tatt på seg. Slik vil klærne hennes, sammen med musikken og resten av showet, utgjøre en sammensatt tekst der mange modi kombineres.

Tenk over klær og kommunikasjon

Se på klesstilen til to kjente personer. Det kan være artister, konglige, politikere, reality-kjendiser eller andre.

  • Hva slags klær har de på seg? Hvilke farger har klærne?
  • Hvilken stil har de?
  • Hva kommuniserer klærne?

Læringsressurser

Hva er en tekst?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter