Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. KulturteoriChevronRight
  4. Hva påvirker vår kulturforståelse?ChevronRight
  5. Money Back, PleaseChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

Money Back, Please

Money Back, Please er en film som tester seerens fordommer. Vi blir vitne til en realistisk scene der ei lita jente blir tatt for nasking på et kjøpesenter. Etter hvert som dramaet utspiller seg, kommer en annen virkelighet til syne.

Filmdetaljer

År: 2013

Opprinnelse: Norge

Regi: Even Hafnor

Produsent: Stine Blichfeldt

Manus: Trond Artnzen

Foto: Cecilie Semec

Klipp: Even Hafnor

Produksjonsselskap: De Jentene Der

Handling

Vi ser ei lita jente inne på et kjøpesenter. Hun går omkring, tilsynelatende uten mål og mening. Plutselig ser vi henne med ei lue på hodet, alarmen går og en vekter løper etter henne. Har hun stjålet lua?

Vekteren prøver å snakke med jenta både på norsk og engelsk, men det er vanskelig å kommunisere. Jenta blir redd når flere voksne kommer til for å prøve å ta lua fra henne. Hun hyler, slår og løper under et bord. Jentas mor, som er en av byens tiggere, dukker også opp.

Det viser seg at lua ikke er stjålet. Det er en butikkmedarbeider som selv har kjøpt den til jenta, siden det er så kaldt ute. Hva skjer når jentas mor vil bytte tilbake lua og få penger tilbake fra butikken?

Om regissøren

Even Hafnor (født 1985) er utdannet regissør fra SAE-instituttet i Byron Bay i Australia. Han har tidligere skrevet og regissert kortfilmene Small talk (2015), Til evig tid (2013), Money Back, Please (2013) og Det norske språk som var åpningsfilm på Kortfilm­festivalen i 2012. Hafnor vant i 2015 Gullstolen for beste norske kortfilm med filmen Small Talk i konkurranseprogrammet på Kortfilmfestivalen i Grimstad, der han har skrevet manus, og deler regi med Lisa Brooke Hansen.

Money Back, Please har vunnet en rekke priser, blant annet juryprisen i Bergen internasjonale Filmfestival (2013).

Juryens begrunnelse:

“Prisen går til en oppsiktsvekkende god film, som handler om sosiale regler og grenser. Gjennom presis og effektiv historiefortelling blir vi konfrontert med våre egne fordommer og reaksjonsmønstre. Solide skuespillerprestasjoner og et observerende foto tvinger publikum inn i situasjonen. Filmen fungerer på flere nivåer, og er både morsom, sår og flau, og sier noe allmenngyldig om frykten for å stå igjen sosialt avkledd. Regissøren mestrer den krevende formen svært godt, med overraskende vendinger og smarte detaljer i historiefortellingen.”

Læringsressurser

Hva påvirker vår kulturforståelse?