Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kommunikasjon og kulturChevronRight
  3. KommunikasjonssteoriChevronRight
  4. Hva er verbal kommunikasjon?ChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Hva er verbal kommunikasjon?

Språket er utrolig mangfoldig. Vi bruker språket forskjellig når vi snakker til kompiser, og når vi snakker til foreldre, til legen, eller til kjæresten. Hvordan har vi lært dette? Hva vil det si å ha språkkompetanse?

To hoder som dekoder informasjon. Illustrasjon.

Ordet verbum er latin og betyr «ord». Verbal kommunikasjon betyr da kommunikasjon med bruk av ord – altså det muntlige og skriftlige språket vårt.

Fra vi er små, hører vi språket rundt oss, vi lærer ord og uttrykk, hva vi skal si for å bli forstått, når det passer å tale, og når vi må tie. Vi lærer hvordan vi må snakke for å uttrykke oss i en vennlig tone, eller en bydende tone. Hvordan vi gir uttrykk for overraskelse, sinne, glede og sorg.

I denne delen av faget skal vi se på hva språkkompetanse er, hvordan språket kan oppfattes som et system, og hvordan vi lærer og bruker språket. Vi skal se på forskjellen mellom det å lære morsmålet sitt, og det å lære et andrespråk. Vi skal også ta for oss utfordringer ved å kommunisere med noen som snakker et annet språk.

Vi skal videre se på sammenhengen mellom språk og kultur, og konsentrere oss først og fremst om det muntlige språket. Pragmatikken – språkets praktiske bruk – er viktig i denne sammenhengen. Du skal senere lære om ikke-verbal kommunikasjon – det er kommunikasjon uten bruk av ord, som kroppsspråk.

Læringsressurser

Hva er verbal kommunikasjon?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter