Hopp til innhold

 1. Home
 2. ElektrofagChevronRight
 3. Kraftproduksjon og ENØKChevronRight
 4. KraftdistribusjonChevronRight
 5. Kjøp og salg av energiChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kjøp og salg av energi

Her ser vi litt på hvordan "energibørsen" fungerer i Norge og i samarbeid med resten av Europa. Vi ser også litt på statistikk, og på hvordan strømregningen er bygd opp.

Energibørsen

Kraftmarkedet, når det gjelder kjøp og salg, er organisert omtrent på samme måte som en vanlig børs. Produksjon, tilgang og etterspørsel er elementer som påvirker og bestemmer pris på kjøp og salg av elektrisk kraft i Norge og resten av verden. Her er det Nord Pool som danner grunnlaget for prisen på en MWt. Med utgangspunkt i dette kjøpes og selges kraft på det internasjonale markedet. (Norge, Sverige, Danmark og Finland.)

Statistikk

Det er mange organisasjoner, regjeringer og andre som er opptatt av elektrisk kraftproduksjon, forbruk og miljø. Dette gjelder både i Norge og resten av verden.

 • Statistisk sentralbyrå (SSB) fører statistikk på det aller meste i Norge, også kraftproduksjon og forbruk.
 • The International Energy Agency (IEA) er en multinasjonal organisasjon som jobber med å samle inn, informere og råde medlemslandene i energispørsmål, og Norge er et av medlemslandene. IEA ble dannet under "oljekrisen" i begynnelsen av 1970-årene.
 • I Norge er det NVE som holder oversikt i kraftmarkedet.

IEA utgir hvert år en oversikt over "tingenes tilstand" når det gjelder energi på verdensbasis. Denne kalles "World Energy Outlook" (WEO). Her finner du også en lenke til pdf-utgaven fra 2009.

Læringsressurser

Kraftdistribusjon

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

 • AssessmentResourceVurderingsressurs

  Dokumentasjonsverktøy elektrofag

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Det er ikke noe kjernestoff for vurderingsressurs.