Hopp til innhold

  1. Home
  2. ElektrofagChevronRight
  3. Kraftproduksjon og ENØKChevronRight
  4. KraftdistribusjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Kraftdistribusjon

I temaet kraftdistribusjon vil vi ta for oss overføringsnettet i Norge. Aktører, kjøp og salg og hvordan distribusjon av kraft påvirker miljøet.

Energiloven

Energiloven ble innført her i Norge i 1991. Noe av hensikten med loven var at alle skulle få lik tilgang på elektrisk kraft og til samme pris, uansett hvor i landet de bor. Vi skal se litt på infrastrukturen i kraftmarkedet og overføringssystemer.

Distribusjonsnett

Fra produsent (kraftverk) og til forbruker skal energien transporteres over til dels lange avstander. Vi ser litt på hvordan dette organiseres, og hvordan spenningsnivåer forandrer seg på veien.

Forbruket vårt av elektrisk energi øker for hvert år. Vi bruker en enorm mengde energi fordi vi har mye kraftkrevende industri, og privatforbruket er preget av at strøm i Norge lenge har vært billig. Fordeling av energi blir også et tema her.

Å overføre energi fra kraftverk til forbruker er utfordrende. Vi har mye fin natur i Norge, men vi må gjøre inngrep i naturen for å kunne samkjøre Norge elektrisk. Her oppstår mange utfordringer med tanke på miljø og estetikk.

Kjøp og salg av energi

I Norge har vi en egen kraftbørs, Nord Pool. Vi skal kikke litt på hva som påvirker kraftprisen, og hvordan vi samarbeider med de andre nordiske landene på dette området.

  • Nord Pool (kjøp og salg, premisser)
  • Samkjøringsnettet (sentralnett, regionalnett, lokalnett)
  • Miljø og overføring (trasé, dyreliv, sikkerhet, estetikk)
  • Spenningsnivåer, eiere og oppdeling

Læringsressurser

Kraftdistribusjon