Hopp til innhold

 1. Home
 2. ElektrofagChevronRight
 3. AdgangskontrollChevronRight
 4. HjemmekinoChevronRight
 5. Lydformater og lydavspillereChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Lydformater og lydavspillere

Vi ser på ulike lydformater og lydavspillere. Fordeler, ulemper og utvikling

Bilde av en LP-spiller

Radio, platespiller, kassettbånd og stereoanlegg

For ikke så veldig mange år siden var radio, platespiller, kassettbånd og stereoanlegg de vanligste lydkildene. Selve lydgjengivelsen var, selv etter dagens målestokk, slett ikke så verst, men utstyret var ofte både relativt dyrt, og det tok stor plass fysisk sett.En LP-plate av vinyl veide typisk cirka 140 gram, hadde nesten 500 meter plateriller og ble avspilt fra ytterst til innerst, altså motsatt av CD-en som spilles av innenfra og utover.

CD og CD-ROM

Samtidig med utviklingen av nye medier for lagring av musikk arbeidet databransjen hardt for å skape hurtige, enkle og billige datalagringsmedier. Rundt 1980 kom gigantfirmaene Sony og Philips med en nyvinning som de kalte Compact Disc, bedre kjent som CD. De lanserte også en standard for hvordan lydinformasjonen skulle lagres (Red Book), noe som gjorde at en CD-plate med 12 cm diameter kunne lagre cirka 74 minutter med musikk. Dette var revolusjonerende, og da dataindustrien oppdaget at denne platen også kunne brukes til å lagre datainformasjon (CD-ROM), var suksessen et faktum.

Lagring av lyd etter Red book-standard kan kort forklares med at man 44 100 ganger i sekundet registrerer det analoge lydsignalet med en 16 bit a/d konverter og dermed får en 16 bit digitalverdi som lagres i CD-platen ved hjelp av optisk (lys)teknologi. Når CD-platen spilles av, vil det optiske lesehodet i CD-spilleren registrere lysendringene som et bitmønster som inneholder informasjonen som skal gjenskapes til lyd.

De første CD-spillerne var ofte unødvendig store i fysiske mål og var laget for å passe inn i "rack" (hyllesystemer) med resten av datidens stereoanlegg.

MP3

Bilde av en MP3-spiller

MP3 er et filformat som utnytter det faktum at menneskets øre ikke klarer å få med seg alt som skjer hvis informasjonen kommer for hurtig. MP3-standarden er utviklet av Moving Picture Experts Group, og den er del av MPEG-standarden. En MP3-fil komprimerer den digitaliserte lydinformasjonen på en slik måte at den som hører på, ikke oppfatter at mye av “lydbildet” egentlig er borte. En komprimering av lydinformasjon etter MP3-standard kan redusere størrelsen på lydfilen med opptil 90 prosent uten at kvaliteten forringes vesentlig.

Et slikt komprimert filformat er svært viktig for å kunne lagre mest mulig musikk på minst mulig lagringsplass. I tillegg er dette filformatet av stor betydning for utviklingen av lyd over Internett, og MP3-spillere har sørget for en ny revolusjon i den måten vi både lagrer, spiller av og kanskje også kjøper musikk på.

MP3-formatet kan spilles av på rene MP3-spillere, på PC (via iTunes eller Windows Media Player) eller på MP3-spillere som er integrert i annet utstyr som mobiltelefoner eller harddisk og receiver for surroundanlegg. Apple var tidlig ute og skaffet seg en sterk markedsposisjon med sine iPod-produkter, så sterk at noen tror at iPod er det generelle navnet på MP3-spillere. Det finnes imidlertid en rekke andre produsenter med gode produkter for dette formålet.

Andre lydformater og avspillere

Det finnes mange flere lydformater og avspillere enn dem vi har nevnt ovenfor. Blant annet kom det på slutten av 80-tallet / begynnelsen av 90-tallet flere standarder for lyd på digital tape (bånd). Noen av de mest kjente er kanskje DAT (Digital Audio Tape) og DCC (Digital Compact Cassette), men de slo ikke helt igjennom i forbrukermarkedet.

Av nyere standarder må vi nevne DVD Audio (1999) og BluRay (DTS-HD Master Audio fra 2007). Begge disse standardene forholder seg i utgangspunktet til disker som har samme størrelse som en CD og benyttes i avspillere som til forveksling er lik CD-spilleren. Formatene har den forskjellen fra MP3 at lydfilene er komprimert uten tap av informasjon (lossless).

FLAC (Free Lossless Audio Codec) er et annet lydformat som brukes mye i lydgjengivelser der brukeren ønsker høy kvalitet. Filene i dette formatet komprimerer lydinformasjonen, men aksepterer ikke tap av data.

Her er to lenker til aktuelt stoff om lydformater og lydavspillere. En av lenkene har engelsk lyd og tekst, men den presenterer mange interessante vinklinger til det lærestoffet du arbeider med akkurat nå. I tillegg kommer det hele tiden nye «snutter» på YouTube og andre populære nettsteder som gjør det enklere å holde seg oppdatert på nye produkter og ny teknologi.

Hva er MP3?: How MP3 Players Work

Les om begrepet Mediecenter her: Bør du ha mediesenter?

Læringsressurser

Hjemmekino

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Hjemmekino - montering og plassering

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Dokumentasjon – lyd og bilde

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Vurderingsressurs

 • AssessmentResourceVurderingsressurs

  Dokumentasjonsverktøy elektrofag

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff