Hopp til innhold

 1. Home
 2. ElektrofagChevronRight
 3. AdgangskontrollChevronRight
 4. HjemmekinoChevronRight
 5. SurroundanleggChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Surroundanlegg

Når du går på kino, vil du gjerne ha et bra bilde og en «rå» lydopplevelse. Etter hvert er det mange som også ønsker det samme hjemme i sin egen stue. Ulike typer surroundlyd er ment å tilfredsstille disse forbrukernes forventninger til lyd- og bildeopplevelse.

Mikrofon. Foto.

Mono

Fram til 1950-tallet ble monoformatet brukt på det meste av lydgjengivelse. Det å gjengi lyden mono vil si at lyden kommer ut i kun én (mono) kanal. Betegnelsen mono viser også til at det på den tiden som regel bare ble gjort opptak med én mikrofon, og det var bare én høyttaler i radioen. I dag kan vi fortsatt se bruk av monolyd for eksempel i «kjøkkenradioen» hvor det ofte fortsatt bare er én høyttaler og behovet for stereo eller surroundlyd er begrenset.

Stereo

Stereo er et lydopptak og en lydgjengivelse gjort gjennom to kanaler. Når et lydopptak skal gjøres i stereo, finnes det forskjellige teknikker for hvordan mikrofonene plasseres i forhold til hverandre. Det å ha to mikrofoner gjør at vi har to ulike opptak samtidig, men lyden og lydnivået vil ankomme mikrofonene forskjellig. Dermed skapes det forskjellig lydbilde i hver høyttaler.

«Rundt-omkring-lyd»

Ved hjelp av flere høyttalere og teknikker skapes det en lyd som høres ut som om den kommer fra flere steder i rommet samtidig. På denne måten får du «rundt-omkring-lyd», derav navnet surround.

Ofte er slike systemer satt opp med fem høyttalere og en subwoofer, og de benevnes som 5:1-systemer. Det finnes også systemer for lydgjengivelsene 6:1 og 7:1.

Surround lydteknologi

Det finnes forskjellige teknikker for å gjøre om lyden slik at den oppfattes som surroundlyd. Noen teknikker er bygget på analoge lydsignaler, mens andre er ment å omforme et digitalt signal til surroundlyd. De mest brukte teknologiene kommer fra DOLBY og DTS (Digital Theater System). Hvis du er ytterligere interessert i emnet, ligger det mye informasjon om dette ute på nettet, men vi kommer ikke nærmere inn på detaljer om teknologiene her.

Eksempler på lydteknologi er:

 • Fra Dolby: Pro Logic, Dolby Digital, Digital Plus, True HD
 • Fra DTS: ES, Encore, HD High resolution Audio og HD Master Audio.

Læringsressurser

Hjemmekino

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Hjemmekino - montering og plassering

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Dokumentasjon – lyd og bilde

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Vurderingsressurs

 • AssessmentResourceVurderingsressurs

  Dokumentasjonsverktøy elektrofag

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff