Hopp til innhold

 1. Home
 2. ElektrofagChevronRight
 3. AdgangskontrollChevronRight
 4. Lyd og bildeChevronRight
 5. Montering og plassering av UHF-antenneChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Montering og plassering av UHF-antenne

For å ta imot signaler fra det digitale bakkenettet, må du ta utgangspunkt i kundens adresse og deretter gå inn på hjemmesiden til Norges Television eller Riksnett. Der vil du finne en peker til dekningskart, ved å klikke deg inn på denne vil du få opplysninger om hvilken sender som gir best signal hos kunden din. (Et godt tips er å legge merke til antenneretningen hos nabohus med UHF-antenne.) Kontroller signalstyrke hos din kunde her:

Antenne. Foto

http://www.ntv.no

Bilde av en UHF-antenne

I det digitale bakkenettet kan vi bruke UHF-antennene fra det gamle analoge TV-nettet til å ta imot kringkastingssignalene.

Dette er mulig fordi TV-senderne i det digitale nettet sender i samme frekvensområde som det gamle. UHF er en forkortelse for "Ultra High Frequency" eller på norsk: ultrahøye frekvenser. UHF angir et frekvensområde som strekker seg fra 300 MHz til 3,0 GHz. Sendere i det digitale bakkenettet opererer i frekvensområdet 470 MHz–862 MHz.

Det finnes mange typer UHF-antenner. En av de vanligste er Yagi-antennen som du ser på bildet over. Mottakselementet kalles en dipol. De elektromagnetiske bærebølgene som sendes ut av TV-senderen, fokuseres inn mot mottakselementet (dipol) av direktorene.
Jo flere direktorer, jo sterkere signal kommer inn, men samtidig blir antennen mer retningsfølsom.
Reflektoren skal sørge for at eventuelle signaler bakfra ikke kommer inn og demper eller forstyrrer de ønskede signalene fra TV-senderen.

De innkommende bærebølgene induserer en ørliten spenning i mottakselementet som via coaxkabelen overfører dette til tuneren. Tuneren demodulerer det mottatte signalet før den sender et bildesignal ut til TV-apparatet via SCART- eller HDMI-kontakten.

bilde av mottakelselement

NTV er konsesjonsinnehaver og plattformoperatør av det digitale bakkenettet, og på deres hjemmesider er det en lenke til gode råd for montering av antenne.

Klikk deg inn her:

www.ntv.no, og gå inn på "antennetips" og "antenneguide".

Læringsressurser

Lyd og bilde

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Vurderingsressurs

 • AssessmentResourceVurderingsressurs

  Dokumentasjonsverktøy elektrofag

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff