Hopp til innhold

 1. Home
 2. ElektrofagChevronRight
 3. Skjult installasjon: materiell og utstyrChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Skjult installasjon: materiell og utstyr

Materiell og utstyr til skjult installasjon

Veggboks. Foto.
Veggboks

 • En veggboks er en sentral del av en skjult installasjon. Veggboksen er den enheten der stikkontakter, brytere og annet utstyr blir montert i en skjult installasjon.

Takboks. Foto.
Takboks

 • En takboks er den andre typen bokser vi bruker i en skjult installasjon. Takboksen er den enheten der lyskilder blir koblet og montert. Som det framgår av navnet, blir denne boksen festet i taket. I tillegg må vi bruke universallokk og maskinskruer til å feste selve lyskilden til boksen/lokket.

Elektrikerrør

 • K-rør. Foto.

  Som bildet viser, er k-rør et fleksibelt rør som benyttes i vegger i skjult installasjon. Denne typen rør kommer i flere dimensjoner. Vi skal her komme inn på de mest brukte: 16 og 20 mm. I vanlige installasjoner er 16 mm den dimensjonen som absolutt er mest brukt. Tak og veggbokser er tilpasset denne dimensjonen. Vi legger rør som vi etterpå skal trekke PN-kabel gjennom. Det finnes også k-rør som er ferdig trukket med ledning. For legging av rør, se video.

 • I tillegg til k-rør finnes det også stive rør. Dimensjonene på disse er de samme som på k-rør. Stive rør blir i dag mest brukt i større bygg. Vi går ikke mer inn på slike rør her.

Festemateriell

 • TC. Foto.

  En type festemateriell er TC-klammer. Denne typen er laget av plast med en syrefast stift til å feste den med (se bildet). Du trenger ikke spesialverktøy for å bruke TC, kun hammer. TC kommer i mange størrelser og brukes ikke innendørs i vanlige husinstallasjoner, men den er perfekt til utendørsbruk, til PR-kabler og signalkabler og til å feste ka-rør i skjult installasjon.

 • Skruer kommer i mange utgaver. De skruene vi bruker for å feste materiell til en vegg eller et tak, kalles treskruer. Den mest vanlige dimensjonen er 3,5 x 25. Når du skal velge skrue, må du ta hensyn til utstyret du skal feste. Maskinskruer brukes når vi skal feste noe i metall. Når vi skal feste brytere, stikkontakter og koblingsbokser til tre og lignende, bruker vi treskruer.

Ledning

 • PN. Foto.

  Ledningen som blir brukt i skjult installasjon, kalles PN. Denne ledningen trekkes inn i rør i skjult installasjon (se video). Vi bruker slik ledning i størrelsene 1,5 mm2 og 2,5 mm2, i sjeldne tilfeller også 4 mm2 (til komfyr). PN-ledninger kommer i fem forskjellige farger: blå og brun, som er fargene på tilførselsledninger, svart og hvit, som brukes som bryterledninger, og gul eller grønn, som brukes til jording. Veldig ofte brukes PN også som jordleder (6 mm2) i en installasjon og som målersløyfe (10 mm2) i fordelingsskap.

 • Trekkefjær er det «verktøyet» vi bruker når vi skal trekke PN-ledninger i et ferdiglagt rørsystem i en skjult installasjon. Man fører fjæra inn i en ende av røret (fra boks) fram til neste punkt, avmantler og fester PN-ledningen, og drar så dette gjennom røret.

Koblingsmateriell

 • Wago er den ene typen koblingsmateriell vi kommer inn på her. Dette er en såkalt «innstikksklemme», der vi avmantler kablene/ledningene på vanlig måte og kobler dem sammen i denne klemma. Hver Wago er ett felles punkt. Den kommer i forskjellige dimensjoner, både når det gjelder tverrsnitt og antall ledere. Sjekk påstemplet informasjon før bruk.

 • Røde Torix, tilkoblingsmateriale for elektriske ledninger. Foto.

  Torix er den andre typen koblingsmateriell vi omtaler her. Dette er en såkalt «vrihylse», der vi avmantler kablene/ledningene ca.1,5 cm. Deretter vrir vi dem sammen inne i hylsa. Utførelsen er med innvendige gjenger, slik at du skrur fast ledningene.

Brytere

Bildene nedenfor viser baksiden av alle brytere vi har omtalt her. Her får du informasjon om hvordan bryteren kobles, og «bryternummeret».

Lenker: