Hopp til innhold

 1. Home
 2. ElektrofagChevronRight
 3. FordelingssystemerChevronRight
 4. MotorstartChevronRight
 5. Komponenter motoranleggChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Komponenter motoranlegg

I et anlegg med start og stopp av motor, har vi flere forskjellige komponenter. Vi tar i dette oppdraget for oss de nødvendige komponentene som vi trenger for å koble opp en start- og stopp-funksjon av en 3-fas-motor.

Komponenter. Fotokollasje.

Termisk vern

Termisk vern. Foto.

Termisk vern er et motorvern med bimetallfunksjon. Det termiske vernet har som oppgave å beskytte motoren mot overbelastning. Hvis motoren trekker for mye strøm (lasten tilkoblet motoren er for stor), vil vi få en overbelastning i motoren, og det termiske vernet vil løse ut, slik at ikke motoren blir ødelagt.

Ler mer om termisk vern i denne artikkelen fra Wikipedia.

Vender

Vender. Foto.

En vender er en bryter med to eller flere posisjoner. Denne type bryter brukes i anlegg der du for eksempel vil ha en garasjeport til å gå opp og/eller ned. Ulempen med en slik vender, er at man kan kjøre motor én vei, og umiddelbart kjøre motor en annen vei. Dette kan være svært ødeleggende for motoren, og vi bruker helst brytere med forrigling.

Brytere

Brytere er typiske signalgivere i automatiserte systemer.

Startbryter

Startbryter. Foto.

Startbrytere er en impulsbryter og er normalt åpen NO (normally open). Brukes til å slutte kretsen. Bryteren er fjærbelastet, og vil gå tilbake til utgangsposisjon så fort man slipper bryteren. For at denne skal benyttes rasjonelt, må vi ha holdefunksjon. Dette blir forklart senere.

Stoppbryter. Foto.

Stoppbryter

Stoppbryteren er en impulsbryter som er normalt lukket NC. (normally closed) Brukes til å bryte en krets. Denne bryteren er også fjærbelastet, men vil umiddelbart bryte kretsen ved betjening.

Nødstoppbryter

Nødstoppbryter. Foto.

Nødstopp brukes til å stoppe en maskin dersom det oppstår en nødsituasjon. Den skal fungere slik at hovedstrømkretsen blir brutt, og ikke kobles inn igjen når du deaktiverer nødstoppknappen

Signallamper

Her ser du eksempler på signallamper blir brukt for å gi beskjeder til driftsansvarlig om tilstanden i et anlegg.

Grønn lampe. Foto.
Grønn lampe indikerer normal tilstand.
Rød lampe. Foto.
Rød lampe indikerer unormale forhold eller fare.

Rekkeklemmer

Rekkeklemme. Foto.

Rekkeklemmer er sammenkoblingsklemmer som er grensesnittet mellom det som er plassert innenfor skapet, og det som er plassert utenfor skapet. Alle kabler og ledninger vil bli festet i denne.

Læringsressurser

Motorstart

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

 • AssessmentResourceVurderingsressurs

  Dokumentasjonsverktøy elektrofag

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff