Hopp til innhold

 1. Home
 2. ElektrofagChevronRight
 3. FordelingssystemerChevronRight
 4. MotorstartChevronRight
 5. 3-fas asynkron motorChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

3-fas asynkron motor

3-fas asynkron motor. Foto.

I et anlegg med start og stopp av motor, har vi flere forskjellige komponenter. Vi tar i dette oppdraget for oss de nødvendige komponentene som vi trenger for å koble opp en start- og stopp-funksjon av en 3-fas-motor.

Oppbygging

3-fas asynkron kortslutningsmotor er en av de mest brukte og mest driftssikre av trefasmotortypene. Den er enkel i oppbygging og enkel å vedlikeholde. Statorviklingene ligger 120 mekaniske grader forskjøvet i forhold til hverandre og vil, når de blir tilkoblet et trefasenett, produsere et roterende felt i stator. Rotor har langsgående metallstaver av kobber eller aluminium som er stanset inn i tynne laminerte plater av dynamoblikk og lagt i utfreste spor. Stavene er kortsluttet i hver ende og festet til statorkjerne og aksling. Akslingen har lager i begge ender. Lagrene på små motorer ligger i lagerskjold som utgjør endestykkene til motoren. På større motorer er det vanlig at lagerskjoldene kan skyves av endestykkene slik at en kan komme til med vedlikehold og smøring.

Les mer om Motorprinsippet

Skissen under viser detaljer fra motoren. Fremre lagerskjold er tatt av, og vi ser statorviklingene, de kortsluttede rotorviklingene, lager og aksling.

Motor med forklaring av ulike deler. Foto.
Rotor. Foto.

Koblingsbrettet

Den asynkrone kortslutningsmotoren som er vist under, har tre viklingssett. Disse blir kalt U,V og W. Settet U1 _U2 er de røde ledningene. V1 _V2 de orange ledningene og W1 _W2 de sorte ledningene.

Koblingsbrett. Foto.

Bildene under viser hvordan hvert viklingsett er koblet til klemmebrettet. Som vi ser, er viklingene «forskjøvet».

Viklingssett som er tilkoblet et klemmebrett. Foto.

Læringsressurser

Motorstart

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

 • AssessmentResourceVurderingsressurs

  Dokumentasjonsverktøy elektrofag

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff