Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. Mediekritikk og medieforskningChevronRight
  4. MediekritikkChevronRight
  5. Nå tennes hver en julebrannChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

Nå tennes hver en julebrann

Ikke så mange setter ut grøt til nissen lenger. I stedet har vi fått julepyromanen som en ny tradisjon.

To glass med gløgg og småkaker i forgrunnen, peisbål i bakgrunnen. Foto.

Mediekommentar av Sven Egil Omdal

Julepyromanen arbeider vanligvis i en lokalavis. Når det drar seg mot advent, lusker han rundt skolegårder og sykehjem for å sjekke om noen synger sanger som ikke handler om jesusbarnet eller bryter den gamle kristne tradisjonen med å spise svidd griseskinn i brun saus.

I år var det i Seljord det flammet først. En bestemor oppfattet at barnebarnet ikke fikk lov til å si «jul» på skolen. Og ettersom ingen bestemor noen gang har tvilt på noe et barnebarn har sagt, ringte hun til Telemarksavisa, hvor de straks brøt ut i sang. Til tonene av «Nå tenner vi det første lys, vi tenner det for ufred», fortalte avisa hvordan barna i Seljord må si «tradisjon» hver gang trangen til å snakke om jul kommer over dem. Og straks var det fyr i hele teltet.

«Dette er bare helt trist! Julefeiring med det det innebærer er en del av vår tradisjon, kultur og kristne arv», skrev Olaug Bollestad på Facebook. Julefeiring er for så vidt også en del av vår hedenske arv, men det nevnte ikke Bollestad. Hun er nestleder i Kristelig Folkeparti og landbruksminister. Bransjen hun har ansvar for, leverer for tiden tonn på tonn på tonn med julepølser, juleribbe, julesylte, julekalkun, julemelk og sikkert også julejordbær. Absolutt ingen – inkludert hele lærerstanden i Vest-Telemark – har tenkt å ta fra henne eller andre gleden ved å ære Frelserens fødsel med et stykke saftig julesylte.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, skrev at «dette er helt uakseptabelt! Enten for (sic!) rektor rydde opp, ellers får kommunen sørge for en snarlig avskjed av rektor.» Selv tok han seg ikke engang tid til å rydde opp i skrivefeil, langt mindre undersøke hva rektor hadde sagt, som for eksempel at skolen aldri har nektet noen å snakke om «julemat». I stedet for å sparke rektor må kommunen nå politianmelde truslene mot henne, utløst av Telemarkavisas sak og kommentarer som den fra Helgheim.

Og for å vise at det finnes saker som er så store og viktige at regjeringen står nesten samlet (Venstre hadde som vanlig sin egen oppfatning), la Høyre ut NTBs korte utdrag av meldingen fra Telemarksavisa, og skrev: «Selvfølgelig skal det være lov å si julemat og juleball. Er du enig?» Regjeringen største parti ville gjerne engasjere sine velgere til kamp for noe ingen – absolutt ingen – har tenkt å forby.

Samtidig sørget Document.no, Resett og Rights.no, den norske offentlighets uhellige treenighet, for at flest mulig fikk vite at det selvsagt er muslimene som i likhet med Grinchen er ute for å stjele julen fra oss. På Document.no skrev Karine Haaland en ubehjelpelig satire om hvordan «Den Muslimske Folkefronta og araberne og førskolelærernes kamp i Norge (m-l)» stormet julegrantenningen i Seljord.

Telemarksavisa ønsket ikke å opplyse hvilke grupper blant elevene som skolen ville ta hensyn til, men selv en landbruksminister, en innvandringspolitisk talsmann eller en Facebook-administrator i Høyre, kunne ved hjelp av et enkelt Google-søk funnet ut at den store bygningen som ligger like over veien for barne- og ungdomsskolene i Seljord, er Rikets Sal, forsamlingshuset til Jehovas vitner. Det finnes sikkert noen muslimer også der i bygda, men de er ikke mange nok til å ha egen moské.

Det går an å forstå at skolen ikke ville medvirke til å peke ut noen elever, når de først oppdaget at Telemarksavisa hadde fyrstikkene framme. Men det er ikke lett å forstå at avisa ikke innså hva de satte i gang. Jehovas vitner blir ikke anklaget for å drive kulturkrig mot alt vi holder kjært, inkludert den urgamle norske tradisjonen med å ha servietter det står «Merry Christmas» på. De må ha visst at saken med 100 prosent sannsynlighet ville utløse en ny runde hatefull muslimhets.

Avisenes fromme og tradisjonelle ønsker til sine lesere om en fredelig jul, blir mer troverdige om de ikke bruker hele desember til å sørge for det motsatte.

Læringsressurser

Mediekritikk

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale