Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. Mediekritikk og medieforskningChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Mediekritikk og medieforskning

Ifølge Vær Varsom-plakaten har mediene en rolle som vaktbikkjen som skal hindre overgrep fra makthaverne i samfunnet. Men noen må også vokte vaktbikkjene! Mediekritikk handler om å kunne vurdere, gjennomskue og stille kritiske spørsmål til mediene.

Samfunnets vaktbikkje. Illustrasjon.

NDLAs faste mediekommentator, Sven Egil Omdal, er en av Norges fremste mediekritikere. Han har lang fartstid både som journalist, redaktør, leder for Pressens faglige utvalg, og som fast kommentator i flere stor aviser. I sine mediekommentarer retter han kritisk søkelys både på medienes egen virksomhet, men også på de som bruker mediene bevisst til å fremme egne saker.

Mediekritikk handler også om at du som mottaker er i stand til å vurdere kvaliteten på ulike medieprodukter, analysere åpne og skjulte budskap, og forstå hvordan ulike grupper i samfunnet bruker mediene til å påvirke deg.

Medie- og informasjonskunnskap er et studieforberedende programfag. I løpet av skoletida er det derfor bra å øve på å fordype seg i et mediefaglig emne, for eksempel gjennom elevforskning. Det får du bruk for når du en dag blir student. Du bør vite hvordan en forsker går fram for å framskaffe, systematisere og analysere data. Og til slutt må du kunne redegjøre for det du har funnet ut i form av en riktig utformet prosjektrapport eller en fordypningsoppgave.

Emner

Mediekritikk og medieforskning

  • Medieforskning

    Om ulike tilnærmingsmåter i studier av mediekommunikasjon.