Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. Ut i verdenChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Ut i verden

Internasjonale mediestrukturer preges av digitalisering, kommersialisering og globalisering. Mediestrømmer krysser landegrenser, og strømmen går oftest fra nord til sør. I mange land er ytringsfriheten fremdeles begrenset, eller fraværende.

Skjermer i et kontrollrom med bilder fra hele verden. Foto.

Ytringsfrihet er grunnleggende for utvikling av et demokrati. I en del land i verden har befolkningen fått mer reell ytringsfrihet, blant annet fordi de har fått tilgang til moderne medieteknologi. Autoritære regimer sensurerer mediene. Også i land som framstår som demokratier, begrenses pressefriheten ved at journalister dekrediteres, fengsles eller drepes av de som ikke ønsker kritisk lys på sin virksomhet.

Den multinasjonale underholdningsindustrien eksponerer i dag mennesker over hele verden for den samme kulturelle påvirkningen. Også nyhetsstoff produseres i noen rike land i nord og spres til resten av verden. Verden går i retning av å bli en digital landsby, slik den canadiske filosofen og medieviteren Marshall McLuhan spådde i 1964.

Mediegiganter som Google og Facebook forsyner seg grovt av annonsemarkedet i mange land. Det truer inntektsgrunnlaget for nasjonale nyhetsmedier, noe som i neste omgang utfordrer journalistrollen og kvalitetsjournalistikken. Flere tar derfor til orde for at de store multinasjonale selskapene nå bør tilpasse seg nasjonale krav.

Læringsressurser

Ut i verden

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale