Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. MediehistorieChevronRight
  4. Internasjonal mediehistorieChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Internasjonal mediehistorie

Medieteknologien gjør det mulig å spre informasjon og kommunisere over landegrenser. Mediehistorien er derfor internasjonal, og viktig for å forstå den verdenen vi lever i i dag.

TV-opptak med dansere på  Windmill Theatre i London. Foto.
BBC gjør TV-opptak med dansere på Windmill Theatre i London i 1935. Fjernsynsunderholdning er i dag en internasjonal handelsvare som påvirker måten mennesker tenker og handler på verden over.

Da president Lincoln ble skutt og drept i 1865, var ikke telegrafkabelen mellom USA og Europa ferdig ennå. Dampskipet til London hadde nettopp lagt fra kai da nyheten nådde avdelingskontoret til det britiske telegrambyrået Reuters i New York. Men agenten leide like godt en slepebåt og tok igjen dampskipet. Slik nådde nyheten fram til London.

I 1895 klarte den italienske fysikeren Guglielmo Marconis å sende trådløse radiosignaler over en distanse på hele tre kilometer. I 1901 lyktes han med den første transatlantiske trådløse overføringen. Slik ble det amerikanske og det europeiske kontinentet knyttet sammen, nyhetsmessig og kulturelt.

1964 lanserte den canadiske filosofen og medieviteren Marshall McLuhan sin teori om den globale landsbyen. Han brukte begrepet om en framtid der mennesker over hele verden blir eksponert for den samme kulturelle påvirkningen. Internett og digitale plattformer har langt på vei gjort denne spådommen til virkelighet.

Læringsressurser

Internasjonal mediehistorie

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

SubjectEmne

Kildemateriale