Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. MediehistorieChevronRight
  4. Norsk mediehistorieChevronRight
  5. Norges første fotodokumentar: LofotfisketChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Norges første fotodokumentar: Lofotfisket

Bildet er i sort-hvitt og viser tre fiskere med hver sin store skrei under armen.
Tre lofotfiskere fotografert av Anders Beer Wilse i Ballstad i 1910.

Anders Beer Wilse (1865–1949) står bak det som regnes som Norges første fotodokumentasjon i 1910. Vi har valgt å vise hans dokumentasjon av lofotfisket.

– Wilse er sannsynligvis Norges viktigste fotograf. Han tok bilder over hele landet, i hver eneste kommune. Lofoten, og da særlig lofotfisket, var noe han fotograferte ved flere anledninger, forteller Trond Bjorli, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum i Oslo. Han har skrevet en doktoravhandling om Wilse. I 1910 var Wilse Norges fremste fotograf. Sammen med forfatteren Bernt Lie ble han hyret inn av Narvesen Kioskkompagni til å lage bok om lofotfisket. Den vinteren var han i Lofoten i noen uker for å fotografere.

Bildet er i sort-hvitt og viser båttypen åttring.
Dette bildet av åttringer tok Wilse i 1928. Selv om motorbåten var tatt i bruk på denne tida, brukte mange fortsatt åttringen og andre robåter under fisket.

– Han ble en del av fiskersamfunnet. Han dro ut på havet, han var til stede når fisken ble sløyd, og han besøkte fiskerne i deres rorbuer. Resultatet ble unike bilder av et miljø som var ukjent for mange nordmenn, forteller Bjorli. I år er det 150 år siden Wilse ble født, noe som markeres mange steder i landet. Den største utstillingen, «Wilse – bildet av Norge», åpner på Norsk Folkemuseum 16. april.

Læringsressurser

Norsk mediehistorie

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale