Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
 3. MedieproduksjonChevronRight
 4. Medieproduksjon på oppdragChevronRight
 5. Fotografer for oppdragsgiverChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Fotografer for oppdragsgiver

Når du får et oppdrag må du sjekke at du forstår hva oppdraget går ut på. Hvem er målgruppen? Hva er hensikten med bildene? Bli enig om betingelsene, fastsett deadline og avtal hvordan tilbakemeldingen skal være.

Medieelever fotograferer for reklamemagasinen Absolutt Krs

Oppdragsfotografering

I videoen ovenfor følger du medielever på oppdrag for reklamemagasinet Absolutt Krs. Det hele starter med et møte der oppdraget blir formulert. Elevene skal fotografere årets moteklær og smykker. Bildene skal inngå i et reklameoppslag, og forhåpentligvis gi mottakerne lyst til å kjøpe produktene.

På forhånd må elevene se gjennom bilder som har den atmosfæren oppdragsgiveren ønsker seg, og planlegge hvordan de selv kan skape denne stemningen i bildet. Det krever blant annet kunnskap om riktig lyssetting.

Elevene får anledning til å jobbe med profesjonelle modeller. En viktig del av oppdraget går ut på å instruere modellene slik at de får fram det riktige uttrykket i bildet.

Når fotoseansen er over, må bildene etterbehandles i et bilderedigeringsprogram og fargekorrigeres før de sendes til trykk.

Så er det bare å vente på det endelige resultatet, og på tilbakemelding fra oppdragsgiver.

Eksempel på fotooppdrag

Reklamefotografering er krevende oppdrag. Det passer best for elever på medier og kommunikasjon som arbeider med mediefag mange timer i uka. I medie- og informasjonskunnskap passer det bedre med mindre oppdrag som kan løses med enkelt utstyr.

Ta gjerne kontakt med ulike lag eller foreninger på hjemstedet ditt, og spør om de trenger bilder til medlemsbladet eller til en vervekampanje.

Kanskje trenger skolen eller fylkeskommunen bilder fra ulike elevaktiviteter til årsmeldinger eller hjemmeside? Fylkeskulturkontoret gir ofte elever film- og fotooppdrag i forbindelse med Ungdommens kulturmønstring.

Eksempel: Elevene på Hamar Katedralskole laget fotoreportasje om Dignity Day for Kongehuset

Du kan også spørre lokalavisa om de er interessert i en fotoreportasje fra et idrettsteve, en konsert eller et ungdomsarrangement.

Til inspirasjon

La deg inspirere av mesterfotografen Sølve Sundsbø

Læringsressurser

Medieproduksjon på oppdrag

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Oppdrag for lokalradio

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Oppdrag for lokalavis

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs