Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
 3. MedieproduksjonChevronRight
 4. Medieproduksjon på oppdragChevronRight
 5. Planlegg en større videoproduksjonChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Planlegg en større videoproduksjon

Når du skal lage en større videoproduksjon, må du først lage en produksjonsplan og sette sammen et produksjonsteam. Deretter lager du en kalkyle over hva produksjonen vil koste.

Slik produserer NRK en konsert med Sølvguttene.

Slik planlegges en flerkameraproduksjon

En flerkameraproduksjon er en teknisk komplisert og kostbar produksjon. Derfor må den planlegges nøye. I denne videoen følger vi NRK fjernsynets produksjon av den årlige julekonserten med koret Sølvguttene. Du har sikkert hørt Sølvguttene synge julen inn, men har du tenkt på hvor mye planlegging som ligger bak, og hvor mange mennesker som faktisk er involvert i en slik produksjon?

Produksjonslederen har oversikt

Det er produksjonslederen som holder alle tråder i produksjonen samlet. Hun har oversikt over alle personer som skal delta, både foran og bak kamera, hva slags teknisk utstyr det er bruk for, og hva som må legges til rette på opptaksstedet. Planen omfatter også stillbilder, tekster og andre innholdelementer, samt det arbeidet som må gjøres med redigering og ferdigstilling av produksjonen.

Roller og teamarbeid

Det er viktig at alle medarbeidere får konkrete arbeidsoppgaver, og vet hva som kreves av dem. Å lage en flerkameraproduksjon, eller en større videoproduksjon, kan sammenlignes med en fotballkamp. Alle må yte sitt beste på den plassen de har fått tildelt, og lagkameratene må kunne stole 100 % på hverandre.

Plan - flerkameraproduksjon

Filer

Ta utgangspunkt i denne planen dersom klassen din skal lage en større videoproduksjon. Tilpass den til det oppdraget dere skal utføre.

Lag en kalkyle

En kalkyle er en oversikt over hva de ulike delene av produksjonen koster. Det kan være honorar til de som deltar, lønn til medarbeidere, leie av lokaler, transport og mat.

Se eksempelet på kalkyle for en flerkameraproduksjon. Det enkleste er å lage et slikt prisoverslag i Excel. Da kan du legge til nye utgiftsposter etter hvert som du får oversikt, og raskt summere hva produksjonen vil komme til å koste.

Filer

Tips!

Læringsressurser

Medieproduksjon på oppdrag

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Oppdrag for lokalradio

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Oppdrag for lokalavis

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs