Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
 3. MedieproduksjonChevronRight
 4. BildeproduksjonChevronRight
 5. Ti tips til bedre bilderChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Ti tips til bedre bilder

I videoklippet ovenfor gir fotograf Tom Knudsen deg tre enkle tips til hvordan bildene dine kan bli bedre. De fleste av oss er nokså ubevisste når vi knipser i vei. En god fotograf tenker gjennom hvilken historie han eller hun ønsker å formidle i bildet sitt

Det første du gjør, er å velge motiv, hvordan motivet skal plasseres i bildet, fra hvilken vinkel du vil se motivet, og hva som skal være med innenfor bilderammen. Dette kalles å komponere et bilde. Deretter velger du kamerainnstillinger som får fram nettopp det uttrykket du ønsker.

Her følger ti gode råd for fotografering:


Gå nærmere

Gå nærme (b)
Å komme tett innpå motivet gjør mye med et bilde. Unngå at hovedmotivet drukner i unødvendige detaljer.
Gå nærme (a)
Når du kommer tett innpå, kommer det tydelig fram hva du tar bilde av. Motivet ditt blir ryddigere, da bakgrunnen blir mer uskarp.

Vær obs på bakgrunnen

Bakgrunn (a)
Prøv å få bildet ditt så "ryddig" som mulig. Begrens antall elementer i bildet, slik at motivet ditt kommer godt fram. For å få til dette kan det være nødvendig å flytte litt på seg.
Bakgrunn (b)
Utforsk forskjellige posisjoner, bildeutsnitt og kameravinkler, og prøv noe uvanlig! Det er også viktig å passe på at bakgrunnen blir så rolig som mulig, og at ting i bakgrunnen ikke forstyrrer eller kommer i konflikt med motivet ditt.

Bruk blitsen

Bruk av blits
Du behøver ikke spare blitsen til det blir mørkt. Blitslyset gir mange gode effekter også i dagslys. Det lyser opp motivet ditt og gir mer liv i fargene. I tillegg hjelper blitsen til med å fryse motiver i fart.

Velg fokuspunkt/interessepunkt

Fokuspunkt
Tenk over hva du tar bilde av! Hvorfor synes du akkurat dette er verdt å forevige? Når du har funnet ut hva som fascinerer deg i motivet, så konsentrer deg om akkurat dette og la det komme godt fram. Gå nærmere (se pkt. 1), slik at fokuspunktet ditt kommer tydelig fram, og bruk "det gylne snitt" (se pkt. 5) for å oppnå en harmonisk plassering i bilderuten.

Ha "det gylne snitt" i tankene

Det gylne snitt
"Det gylne snitt" er en god tommelfingerregel når du skal plassere fokuspunktet ditt pent i bildet. Prinsippet har vært benyttet for god komposisjon helt siden antikken og går i korte trekk ut på å dele bildeflaten inn i ni like ruter. Fokuspunktet ditt plasserer du i et av linjenes krysningspunkter framfor midt i bildet. Horisonter kan du legge langs linjene.

Vær bevisst på linjer og mønstre

Linjer og mønster
Mennesket søker naturlig etter orden og sammenheng. Øyet "elsker" mønstre og gjentakelser, og man leter ubevisst etter dette. Utnytt dette i bildene dine. Let etter mønstre, linjer, kurver og figurer som gjentar seg, og bruk dem i motivene dine.

Tenk på at du skal ha skarpe bilder

Gode bilder krever noe teknisk innsikt, slik at du kan bruke kameraet ditt hensiktsmessig i forskjellige situasjoner. Noen tips:

Fokusering

Fokus
Fokusering vil si at du lar kameraets autofokus få tid til å stille seg skarpt. Sikt med kameraet på bildets fokuspunkt, og hold utløserknappen halvveis nede. Nå jobber kameraet med å stille motivet skarpt. Det gir ofte fra seg et lite pip når det er ferdig. Trykk så utløserknappen helt ned, og bildet eksponeres.

Skarpe bilder

Hold kameraet stødig

Årsaken til at vi får uskarpe bilder, er som oftest at vi beveger kameraet idet vi trykker på utløseren. Tips for å unngå uskarpe bilder:

Hold kameraet stødig. En hånd under er bedre enn en hånd på hver side av kameraet. Stativ kan være lurt. Fotografer i godt lys (dagtid). Bruk blitsen.

Vær obs på lyset

Vær obs på lyset
Ordet fotografere stammer egentlig fra latin og betyr "å tegne med lys". Det er ikke tilfeldig. Lys og skygge er de to tingene som gir liv til et bilde. Lyset er veldig avgjørende i de fleste motiv, så vær obs på hvordan lyset faller på ditt motiv.

Ta mange bilder

Ta mange bilder
En av de store fordelene med digitale kameraer er at du kan ta mange bilder uten at det koster noe. Utnytt dette. Ta mange bilder fra forskjellige vinkler og med forskjellige utsnitt. Prøv noe nytt - du vet aldri når blinkskuddet dukker opp. Tar du mange bilder, blir du også flinkere til å ta bilder!

Ha alltid med deg kamera

Ha alltid med deg kamera

Du vet aldri når motivene dukker opp, men vi vet at de sjelden dukker opp foran PC-skjermen.

Slutt å lese, og kom deg ut!

Læringsressurser

Bildeproduksjon

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Å tegne med lys

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Analog fotografering og mørkeromsarbeid

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Yrke: Fotograf

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Kamerasimulator

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter