Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. MedieproduksjonChevronRight
  4. Levende bilderChevronRight
  5. Slik lager du en nyhetssendingChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Slik lager du en nyhetssending

Mange personer er involvert når en nyhetssending går på lufta, både foran og bak kamera.


Fordel rollene

Den faste nyhetsoppleseren i en nyhetssending på TV kalles nyhetsankeret. Hun eller han er seernes faste holdepunkt i sendingen og har ofte en hjelper ved siden av seg i studio.

I samarbeid med produsenten, som styrer sendingen fra ”kulissene”, gir nyhetsankeret ordet videre til reportere rundt om i verden, eller kommentatorer som blir tatt inn i studio. Produsenten er ellers den som styrer avviklingen av programmet og tar beslutninger om hva som skal sendes og gjøres i studio.

TV-produsent

Scripten holder styr på når de ulike innslagene skal på lufta.

Script

I tillegg må noen ha ansvaret for kamera, lyd og lys under sendingen. Sett opp en liste over hvem som gjør hva, og sørg for at alle er klar over hva rollen innebærer.

Lag en kjøreplan

En kjøreplan er en oversikt over innhold og rekkefølge for de ulike innslagene i en nyhetssending. Kjøreplanen skal inneholde introduksjon til de ulike innslagene, og tidspunktet for når innslagene begynner og slutter.

Saken introduseres
Ankeret forteller med få ord hva saken dreier seg om (hva – når – hvem – hvor – hvordan). I eksemplet ovenfor er det brukt et stillbilde av en ulv som konkretiserer og visualiserer nyheten.

Rapport fra journalist på stedet
Så dramatiseres nyheten. En reporter på stedet blir introdusert gjennom et lite bilde ved siden av ankeret, og ankeret gir han lov til å fortelle på direkten hva som skjer der ute. Seerne blir nå tatt med til selve stedet for hendingen.

Reporteren har på forhånd fått vite hvor mye tid han har til disposisjon, og må bruke denne sendetiden mest mulig effektivt. Han bør plassere seg slik at vi ser åstedet bak ham, gjerne med politibil og politisperringer i bildet.

Reporteren snakker direkte inn i kamera, han henvender seg til ankeret og dermed til oss seere. Hun kan gjerne stille han spørsmål fra studio, men i eksemplet vårt er det intervjuet med politimannen som er det sentrale.

Gjest i studio eller på telefon
Etter intervjuet med etterforskeren avrunder reporteren og gir ordet tilbake til ankeret i studio. Hun leder vår oppmerksomhet over til en ny person som kommer inn i bildet og som introduseres for oss.

De har en samtale seg imellom som ankeret dirigerer med spørsmål. Det er viktig i en slik dialog at hun er i stand til å fange opp det den andre sier, og bruker oppfølgingsspørsmål der hun ser noe interessant dukke opp.

Lag en kjøreplan: Eksempel

Filer

Nyhetsinnslaget Eldre kvinne trolig drept Last ned fullversjon av Bildemanus TV

Filer

Læringsressurser

Levende bilder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?