Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. Medietekster og medieanalyseChevronRight
  4. FilmanalyseChevronRight
  5. Min bestemor strøk kongens skjorterChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

Min bestemor strøk kongens skjorter

Min bestemor strøk kongens skjorter er en animasjonsfilm fra 1999. Filmen er regissert av Torill Kove og handler om Koves bestemor.

Om filmen

I 1905, da Norge ble selvstendig, ble det bestemt at landet skulle få egen konge. Kong Haakon den 7. flyttet til Oslo sammen med dronning Maud og prins Olav. Bestemoren til Kove strøk i mange år skjortene til kong Haakon. Da krigen kom til Norge i 1940, og kongefamilien måtte flykte til England, besøker tyske soldater butikken der bestemor jobber for å få strøket uniformene. Bestemor bestemmer seg for å sabotere tyskernes uniformer med klø- og svipulver, insekter og brennmerker. Hun starter en "skjortegerilja" som snart sprer seg til hele landet.

Min bestemor strøk kongens skjorter viser hvordan "vanlige" folk også gjorde motstand mot den tyske okkupasjonen. Filmen ble i år 2000 nominert til Oscar i kategorien for beste korte animasjonsfilm.

Fra Hamar til Hollywood

Animasjonfilmskaper Torill Kove tegner gjenkjennelige miljøer og karakterer med enkle streker. Dette har hun høstet en rekke utmerkelser og priser for. Hun er en av få nordmenn som kan skilte med hele tre Oscar-nominasjoner, og i 2006 fikk hun Oscar for animasjonsfilmen Den danske dikteren.

Kove er født og oppvokst på Hamar, og hun har siden 80-tallet vært bosatt i Canada. Hun jobber som designer, illustratør, manusforfatter og animatør.

Omtale av Torill Kove i Filmtidsskriftet Z:

«Enkelte filmskapere klarer å beskrive og stilisere verden med få, enkle virkemidler uten å redusere den til noe mindre, uten å miste dens mangfoldighet av syne. Animatøren Torill Kove er en slik filmskaper. Med få streker fremkaller hun verdener som føles levd, pustende, digre og springende.»

( Filmtidsskriftet Z, 2015)

Læringsressurser

Filmanalyse

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale