Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. Medietekster og medieanalyseChevronRight
  4. Fortelleteknikk i medieteksterChevronRight
  5. Synsvinkel og visuelle overdrivelser i tegneserierChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Synsvinkel og visuelle overdrivelser i tegneserier

Subjektivt bilde vil si at tegneren lar oss oppleve handlingen sett med øynene til en av personene. Bakgrunner kan brukes til å skape ekstra spenning. Et typisk trekk ved tegneseriene er at de effektivt bruker visuelle overdrivelser som virkemiddel.

Fra tilskuer til deltaker - iallfall nesten!

I en tegneserie blir handlingen stort sett presentert utenfra. Med dette mener vi at leseren følger personene på kort eller lang avstand. Men tegneren har også mulighet til å la oss få oppleve handlingen sett med øynene til en av personene. Dette virkemidlet kaller vi subjektivt bilde.

I bilderekka nedenfor finner vi et eksempel på bruk av subjektivt bilde: På bildene én og tre ser vi mannen utenfra, mens vi på bilde to ser ulven slik mannen som står foran den, selv oppfatter den.

Thorgal.ilustrasjon.
Thorgal

Dybdevirkning

Flash Gordon av Alex Raymond, kvinne i hule. illustrasjon.
Flash Gordon

Det er viktig å skape dybde i bilder, slik at de ikke virker flate. Tegnerne kan gjøre dette på flere måter, blant annet ved å lage linjer innover i bildet. Linjene kan være virkelige eller tenkte.

I eksempelbildet nedenfor har tegneren plassert en kvinne i forgrunnen. Hun ser innover i bildet, og tegningen får dermed en god dybdevirkning når vi følger hennes blikk.

Økt spenning

Flash Gordon av Alex Raymond, kvinne i hule og mennesker i huleinngangen. illustrasjon.
Flash Gordon

Men tegneren kan også utnytte bakgrunnen til å skape ekstra spenning. I bildet til høyre har han for eksempel lagt inn to mennesker som løper rett mot kvinnen. Vi følger blikket hennes, som treffer de to menneskene i stedet for et tomt rom.

Mer informasjon

Ved å utnytte både forgrunn og bakgrunn kan tegneren legge mer informasjon inn i bildet. Bildet forteller mer, rett og slett.

Et typisk virkemiddel for sjangeren

Et typisk trekk ved tegneseriene er at de effektivt bruker visuelle overdrivelser som virkemiddel. Rutene nedenfor viser en kraftig eksplosjon. Lyden uttrykkes ved et stort, lydmalende ord "BOOM!".

Hvordan kan tegneren forsterke virkningen av eksplosjonen? For eksempel ved å bruke kraftstråler. De stråler ut fra sentrum, der vi kan forvente at årsaken til "boomen" befinner seg.

Det er selveste Spiderman, eller Edderkoppen, som utsettes for denne påkjenningen. Legg merke til retningen han kommer i, rett mot oss som lesere! Dette forsterker virkningen av eksplosjonen.

Læringsressurser

Fortelleteknikk i medietekster

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter