Hopp til innhold

 1. Home
 2. Naturbruk Vg1ChevronRight
 3. Naturbasert produksjonChevronRight
 4. SmådyrChevronRight
 5. Sjukdom hos smådyrChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Sjukdom hos smådyr

Hver dag når du møter dyret ditt, bør du se etter om alt er som før. Du må sjekke at dyret er friskt ved å se etter forandringer eller avvik fra det normale.

Kvinne med armen rundt hunden sin. Foto.
Hunden til Trine Rudstaden, Ferrari, spiste kakaobark og ble veldig sjuk. Kakaoflis er livsfarlig for hunder.

Alle bør hver dag ta en liten helsesjekk på dyret sitt. Du kan finne ut mye bare ved å bruke blikket. Det som er viktig, er at du tar deg tid til å se etter ordentlig. Det er lett å overse tilstander når man har dårlig tid. Husk at for de dyra som er typiske byttedyr, er det viktig å skjule sjukdom. Dyr som viser sjukdom eller svakhet i naturen, er de som rovdyra plukker ut som lett bytte. En kanin med et vondt bein vil prøve å skjule det når du er nær, men kan «glemme seg» og kanskje halte når du observerer den på litt avstand.

Hva ser vi etter?

Det kan være greit at du tenker på dyret som tre områder du må sjekke: hodet, forkroppen og bakkroppen. Da observerer du dyret systematisk, og det er vanskeligere å overse noe. Du må også være oppmerksom på dyrets kroppsholdning og blikk. Noen dyr «rykker til» når noe er vondt, andre sitter i ro, men er klar til å flykte hvis du slipper taket.

 • Hodet
  Ører, øyne og nese skal være reine og uten utflod eller fargeforandring. Se på slimhinnene i munn og øyne, de skal være bleikrosa. Blikket skal være klart og oppmerksomt. Pelsen glansfull og rein. Hele hodet skal være symmetrisk.
 • Forkroppen
  Kroppen skal være symmetrisk. Kjenn nedover begge forbeina for å kjenne etter skorper, sår eller håravfall. Begge forbeina skal være så godt som like å kjenne på, den ene skal ikke være tykkere eller tynnere enn den andre. Kjenn også på ryggdelen og brystdelen av forkroppen. Her kan du også få en idé om dyret er for tykt eller tynt. Du må klippe klør hvis de er for lange. Lange klør kan gro seg inn i dyrets bein eller tær, og de kan også gi dyret store problemer med å gå eller hoppe.
 • Bakkroppen
  Her er det viktig å se på magen, ryggen, bakbeina og bakenden. Huda skal være myk og uten klumper eller sår. Rød hud viser en irritasjon, og det kan være sårt og ubehagelig for dyret. Kjenn over begge beina, kjenn på symmetri og temperatur. En skikkelig varm fot kan ha et sår med en infeksjon, og det er viktig å få gjort noe med det så snart som mulig. Se på endetarmsåpningen. Litt avhengig av arten viser f.eks. diare seg på litt forskjellige måter. På en kanin kan området bak være tilsølt av avføring, mens hos hund og katt vil dyret oftest slikke seg bak slik at avføringen forsvinner. Dyra vil likevel være litt såre og røde rundt endetarmen.

Sjukdom hos noen arter

Alle dyr kan bli sjuke, og de fleste arter har sjukdommer som er typiske for arten. Hos gnagere og kaniner bør du alltid være oppmerksom på dyrets fordøyelsessystem fra tenner til endetarm. Disse artene er så avhengige av et friskt tarmsystem at sjukdom her fort kan bety døden for dem. En kanin med diare kan dø i løpet av et par dager.

Det er viktig at vi alltid er oppmerksomme på tennene til gnagere og kaniner. For lange eller skeivslitte tenner kan gjøre at dyret ikke klarer å spise, og dermed sulter det. Hos gnagere vokser tennene hele livet, og dyret er derfor avhengig av å ha noe å gnage på, som kvister eller høy for å slipe ned tennene.

Kostholdet er viktig å tenke på. Kaniner og enkelte typer gnagere driver med koprofagi, det vil si at de er såkalte «falske drøvtyggere». De spiser en spesiell avføring rett fra endetarmen for å få i seg en del fibermateriell en gang til. På den måten får de utnyttet maten til det fulle.

Noen gnagere har helt spesielle krav til kostholdet. Marsvinet kan for eksempel ikke lage C-vitamin selv og er helt avhengig av å få dette fra maten. C-vitaminmangel hos marsvin kan føre til sjukdommen skjørbuk. Degusen kan ikke fordøye sukker, og den kan utvikle symptomer på sukkersjuke (diabetes) hvis den spiser sukkerholdige matvarer som frukt og rosiner.

Læringsressurser

Smådyr

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter