Hopp til innhold

 1. Home
 2. Service og samferdsel Vg1 2019-20ChevronRight
 3. ØkonomiChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Økonomi

Økonomi er nyttig å kunne uansett hva du skal jobbe med. Å kunne litt om økonomi gir deg en større oversikt over hva som skjer i en bedrift. I dette emnet skal du blant annet lære om hvordan du finner prisen på et produkt, hvordan du setter opp budsjett og fører enkle regnskap.

Rosa sparegris med briller og kalkulator. Foto.

Skal du starte egen bedrift, er det viktig å vite litt om økonomi. Du må finne ut hvordan du skal skaffe penger til bedriften, og du må lage et budsjett. Et budsjett er en oversikt over inntekter og utgifter for en periode. Inntekter er det du får betalt for produktene dine. Det er derfor viktig å sette riktig pris på produktene dine.

Du må også føre regnskap. Et regnskap er en oversikt som viser hvordan det har gått med bedriften. Har den gått med overskudd eller underskudd?

Emner

Økonomi

 • Kalkyler

  Prisen er det kunden betaler for et produkt, og kalkyle er framgangsmåten vi bruker for å fastsette denne prisen.

 • Finansiering

  Finansiering handler om å skaffe penger til en bedrift. Da må du vite hvordan du beregner kapitalbehov, og hvordan du skal skaffe til veie pengene.

 • Budsjettering

  Et budsjett er en oversikt over inntekter og utgifter for framtiden. Lær hvordan du utarbeider enkle drifts- og likviditetsbudsjett.

 • Regnskap

  Et regnskap viser en oversikt over inntekter, kostnader, eiendeler og gjeld. Lær hvordan du fører enkle regnskap.

 • Regnskapsloven og bokføringsloven er de viktigste lovene og reglene for regnskapsføring for små virksomheter.