Hopp til innhold

 1. Home
 2. Service og samferdsel Vg1 2019-20ChevronRight
 3. Salg og serviceChevronRight
 4. ServicekvalitetChevronRight
 5. Planlegg et seminarChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Arbeidsoppdrag

Planlegg et seminar

Læreren deres har vært på seminar og forteller begeistret om spennende program, god servering, hyggelige kollegaer og inspirerende kulturinnslag i pausene. Du synes dette høres interessant ut, og foreslår at klassen kan lage et seminar. Velg gjerne et tema fra kompetansemålet om service.

Presentasjoner og foredrag

Del klassen inn i grupper på 2–4 elever. Dere avtaler om det er læreren som skal forelese, eller om dere skal dele på jobben. Dere vil forsøke noen av, eller alle, disse virkemidlene:

 • Forhåndsannonsert program. Trykk programmet opp på forhånd. Det bør være både pent og selgende i formen.
 • Lett servering før arrangementet eller i pausen. Serveringen kan godt være helt enkel, som saft, boller, snacks, eller lignende. Server gjerne med stil.
 • Kulturinnslag før, under eller etter arrangementet. Om noen kan spille, synge, danse eller bidra på andre måter, er det flott. Som et alternativ kan dere for eksempel vise et filmopptak av et kulturelt innslag. Da bør dere presentere innslaget og fortelle hvorfor dere har valgt det.
 • Presentasjon av forelesere. Seminarlederen har ansvaret for presentasjonene. Ha gjerne en humoristisk vri, samtidig som forelesernes faglige bakgrunn kommer godt fram.
 • Minglepauser. Legg til rette for at seminardeltakerne får prate sammen. En viktig del av slike arrangementer er ofte å knytte nye kontakter og å treffe gamle kollegaer.

Fordel arbeidet slik at en gruppe har ansvar for hvert serviceelement. Gruppene planlegger arbeidet ut fra de fire fasene for serviceproduksjon.

Unngå at noen er fraværende under selve gjennomføringen. Ta heller noen flere eller lengre pauser underveis.

Når dere har gjennomført seminaret, kan dere diskutere følgende spørsmål:

 1. Hvordan fungerte de ulike serviceelementene?
 2. Hvorfor preger denne formen så mange seminar i arbeidslivet?
 3. Hva vil være spesielt viktig for et kurs- og konferansehotell som skal tilby slike tjenester?

Læringsressurser

Servicekvalitet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?