Hopp til innhold

  1. Home
  2. Bygg- og anleggsteknikkChevronRight
  3. YrkesutøvelseChevronRight
  4. MurerenChevronRight
  5. FlisleggingChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Flislegging

Flis er et materiale som lages av brent leire. Bruksområdene er mange, og bruken av fliser er utbredt. Årsaken til dette er særlig holdbarhet og slitestyrke.

Verktøy til flislegging

Montering

Ved montering av fliser på gulv og vegg kommer man borti to ulike begreper som er viktige å ta med seg. Når fliser monteres på gulv, så heter det å legge fliser. Når fliser monteres på vegg, så kaller vi det å sette fliser.

Før montering av fliser i et område vi skal jobbe i, må det planlegges ut fra inndeling og mønster. På eksempelvis en vegg så er det viktig at vi setter flisene slik at vi får en like bred flis i hver ende på veggen. For at vi skal montere fliser i riktig vater og lodd, så har vi nå gode hjelpemidler slik som en linjelaser. Den gir oss hjelpestreker som vi kan følge når vi arbeider.

Mer om hva en linjelaser er og hvordan den fungerer

Hånd som påfører flislim med tannsparkel på vegg. Foto.
Flislim påføres vegg

Ved montering av fliser på gulv og vegg så er det viktig å velge riktig flislim ut fra det underlaget vi monterer på og hva slags fliser vi velger å bruke. Limet blandes deretter etter anvisning på sekk. Så fordeles limet utover området man skal montere fliser på, med et brett for flislim. Det er viktig at man legger på tilstrekkelig passe med lim slik at hele baksiden av flisen dekkes. Dette kan du sjekke innimellom ved å vippe opp en flis for å se at det er lim under hele flisen. NB! Ikke ha på lim på for store flater om gangen, da limet kan tørke for mye før du kommer med flisen.

Fuging

Avstanden mellom flisene kalles fuger. Bredden på fugene er individuell, men det bør være et naturlig forhold mellom størrelsen på flisen og bredden på fugene. For hjelp til riktig fugebredde når vi monterer fliser, så benytter vi oss av en snor som legges mellom flisene når de settes på plass.. Denne tas vekk så fort limet er tørt nok til at flisene ikke endrer posisjon.

Snor mellom 2 flis på vegg. Foto.
Snor holder avstanden mellom flisene

Dagen etter at vi har montert flisene, er limet tørt nok til at vi kan fuge. Fugemassen blandes etter anvisning på sekken og arbeides grundig inn i alle fuger med fugebrett. Overskytende fugemasse må vaskes vekk umiddelbart etter fuging med en fugesvamp.

Kort forklaring på hva et fugebrett er og hvordan den fungerer

Beskrivelse av fugesvamp med bilde og forklaring

Overgangen mellom ulike bygningsdeler, der begge områdene er flislagt, slik som mellom gulv og vegg, er et område som kan bli utsatt for litt ekstra belastning i form av bevegelse. Derfor benytter vi oss av en elastisk fugemasse i slike områder. Denne kjøpes i patroner og påføres med en fugesprøyte.

Silikonfuge lages med manuell fugesprøyte. Foto.
Påføring av silikon

Læringsressurser

Mureren