Hopp til innhold

  1. Home
  2. Bygg- og anleggsteknikkChevronRight
  3. YrkesutøvelseChevronRight
  4. MalerenChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Maleren

Maleren beskytter og dekorerer overflater med maling, tapet og belegg. Han gjør det utvendig og innvendig på alle typer bygg. Faget har stort fokus på HMS, kvalitet og samarbeid.

Vi møter maleren Ine Nordahl på jobb i ulike maleroppdrag.

Malerfaget

Hovedområdene i faget er malerarbeider, tapetseringsarbeider, dekorasjonsarbeider og gulvlegging.

Faget har opptatt av Helse Miljø og Sikkerhet, og bl.a. er helseskadelige stoffer er fjernet fra de fleste produktene som brukes i dag.

Varierte arbeidsområder og oppgaver

Malerfaget er et sammensatt fag med mange arbeidsområder både utvendig og innvendig. Arbeidene er allsidige og utføres både for private, næringsdrivende og det offentlige. Arbeidsoppdragene er fordelt på nybygg, vedlikehold, restaurering og dekorasjonsarbeider.

Utvendig handler det om beskyttelse og vedlikehold. Innvendige arbeider handler om det estetiske, fargesetting og behandling av overflater for utseende og lettere renhold. Vi bidrar gjennom vårt arbeid til å gi gode og trivelige bo- og arbeidsmiljø, i tillegg til å ivareta store verdier både for private og samfunnet.

Gulvarbeider er også et stort område i faget, med bruk av mange typer avrettingsmasse og gulvbelegg. Vi arbeider med tepper, vinylbelegg, linoleum og gummibelegg. I tillegg legger vi harde belegg (epoxy og akrylbelegg) for industri og det offentlige.

Malersvennen

En malersvenn arbeider med mange ulike materialer på mange typer underlag, så man må ha gode material- og verktøykunnskaper. Malersvennens arbeidsområder er innvendige og utvendige overflater på betong, mur, puss, metall, tre og gipsplater, både på nye og tidligere behandlede overflater. I tillegg utfører man rene dekorasjonsarbeider.

Som malersvenn må man samarbeide med en rekke aktører, både arkitekter, prosjektledere, kunder, leverandører og andre fagarbeidere på arbeidsplassen. Arbeidene skal utføres i tråd med oppdragsgiverens krav, leverandørers spesifikasjoner og gjeldende forskrifter og kvalitetssystemer.

Fagets historie

Vi finner allerede bruk av maling og dekorering i eldre steinalder, da i form av hulemalerier, ofte med jakt- og dyremotiver. Maling kom i bruk allerede i antikken (2000 år siden) i Romerriket. De utførte i hovedsak malingsarbeidene som rene dekorative arbeider, ikke for å beskytte underlaget.

Det var først i renessansen på 1500-tallet at vi fikk dekorative malerarbeider i Norge. Og det var først på 1700-tallet vi fikk bygningsmaling. Arbeidene var meget kostbare å få utført, så det var stort sett overklassen og storgårder som fikk utført dekorasjons- og malerarbeider.

Yrkesbeskrivelse om maleren på utdanning.no.

Emner

Maleren

  • NCS bygger på hvordan vi mennesker ser farger. Vi bruker systemet til å beskrive farger presist ved hjelp av koder og til å finne farger som passer sammen.

Læringsressurser

Maleren