Hopp til innhold

 1. Home
 2. Bygg- og anleggsteknikkChevronRight
 3. ByggteknikkChevronRight
 4. TømrerenChevronRight
 5. Vegg i bindingsverkChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Vegg i bindingsverk

Vi skal her se på hvordan vi bygger opp en yttervegg i bindingsverk. Dette skal være en bærende yttervegg. Det vil si en vegg som skal bære vekten av taket og snøen på taket om vinteren.

Planlegging

Når vi skal bygge veggen, må vi vite hvilke belastninger veggen blir utsatt for, og hvor disse belastningene kommer. I tillegg må vi vite plasseringen til eventuelle åpninger for dører og vinduer i veggen. Da kan vi dimensjonere for at den skal stå imot de krefter den blir utsatt for.

Vanlig høyde på en vegg som dette når alt er på plass i konstruksjonen, er 2400 mm fra gulv til tak.

Bindingsverksveggen bygges slik at den blir tilpasset de andre materialene som skal inni eller på bindingsverket. Eksempler på slike materialer er isolasjon, plater og produkter på rull (papp/plast).

Stenderavstand

Alle slike produkter er produsert med tanke på at stenderne skal stå med en senteravstand på 600 mm. Det vil si at fra midten på en stender til midten på neste skal det være 600 mm. Det blir selvsagt noen felter med avvik fra dette, da alle vegger ikke har en lengde som går opp med 600 mm. Gjør vi det slik, kaller vi det at vi bygger med stenderavstand på c/c 600 mm.

Vindusåpninger

Husk at vi må lage en vindusåpning litt større enn det vinduet vi skal montere inn i åpningen. Det gjør vi for å kunne justere inn i lodd og vater når vinduet monteres, samt at vi får plass til isolasjon rundt vinduet. Vanligvis er det 10 til 20 mm åpning hele veien rundt mellom bindingsverket og det monterte vinduet.

Læringsressurser

Tømreren

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

SubjectEmne

Ekstern læringsressurs

 • ExternalLearningResourceEksterne ressurser

  Lavenergiprogrammet

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Det er ikke noe kjernestoff for ekstern læringsressurs.