Hopp til innhold

  1. Home
  2. Bygg- og anleggsteknikkChevronRight
  3. YrkesutøvelseChevronRight
  4. TømrerenChevronRight
  5. Motorsag for tømrerenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Motorsag for tømreren

Motorsag er et redskap som noen ganger blir brukt i byggebransjen. Motorsaga brukes mest i forbindelse med riving og ombygging av hus. Når du bruker motorsaga i hus, er det stor fare for å sage i metall som spiker og skruer. Det utgjør en ekstra risiko ved bruk av motorsag.

Oransje motorsag på betonggulv. Foto.
Motorsag brukes noen ganger ved ombygging av trehus.

Innendørs

Når motorsag brukes innendørs, er det et problem med eksosen fra bensinmotoren på saga. Derfor brukes det elektrisk motorsag med ledning til nettet eller oppladbart batteri innendørs.

Sage hull i vegg og gulv

Motorsag er et egnet redskap for å sage hull i en vegg eller gulv. Det kan være når du skal sette inn et ekstra vindu i huset. Da må du bruke spissen på saga for å sage inn i veggen. Risikoen for at sagbladet blir slått mot deg, er da stor (tilbakeslag). For å unngå tilbakeslag er det viktig å holde sagbladet mest mulig på langs av veggen.

Motorsag i rett vinkel mot vegg, som er feil måte å sage på, og motorsag i spiss vinkel mot vegg, som er riktig. Illustrasjon.
Feil og riktig vinkel på motorsaga når du begynner å sage hull på en vegg.

Harde materialer

Når du sager gjennom en vegg eller et gulv, vet du ikke alltid hva som er inne i veggen. Det er da alltid en sjanse for at du sager i spiker, skruer, betong eller mur. Det er ikke motorsaga laget for. Saga kan da ødelegges. Vær ekstra forsiktig, da dette kan medføre tilbakeslag, og at du kan bli truffet av en sagkjede som går av.

Sikkerhet

Sikkerhetsreglene for bruk av motorsag er de samme uansett hvor den brukes. Det betyr at du alltid må bruke verneutstyr som vernesko, vernebukse, hjelm med visir og hørselvern.

Læringsressurser

Tømreren

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs