Hopp til innhold

  1. Home
  2. Bygg- og anleggsteknikkChevronRight
  3. Klima-, energi- og miljøteknikkChevronRight
  4. RørleggerenChevronRight
  5. Innvendig sanitærChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Innvendig sanitær

Innvendig sanitæranlegg handler om hvordan vann- og avløpsledninger er lagt innenfor husets fire vegger. Mange liker å ta seg et varmt og godt bad, men har du tenkt på hvordan rørsystemet i huset virker for å få dette til?

Badekar som fylles med vann som skummer. Foto.

Bunnledninger

Vann- og avløpsledninger som ligger innenfor grunnmuren under huset, kalles bunnledninger. Vannledning kalles bare for vannledning, mens avløpsrørene kalles spillvannsledninger.

Avløpsledninger

Alt vannet som vi bruker, ledes bort av avløpsledningene. Det er viktig at alle avløpsledningene har riktig . Normalfallet for avløpsledninger innenfor grunnmuren er 1:60. Det tilsvarer 1 cm fall for hver 60 cm lagt rør. Vanligste type plast for avløpsledninger er pvc og ht/pp. Rørene lages i 1, 3, 5 og 6 meterslengder. De har fargene grå, sort og rødbrun.

Synlig sluk og avløpsrør i betonggulv før støp. Foto.
Sluk og avløpsrør i gulv før støp.

Vannledninger

Det finnes mange forskjellige vannledninger. Det er vanlig å bruke plastrør i bakken. Inne i huset brukes det normalt kobberrør på åpne rørføringer og rør i rør-system for skjulte installasjoner.

Skjult installasjon

Rør i rør-anlegg på baderom. Fotomontasje.
Rør i rør-system, brukt under rehabilitering av et baderom.

Synlig installasjon

Synlig rørføring med krommede kobberrør. Fotomontasje.
Synlige rørføringer for vann og avløp med krommede rør.

Vannskadesikker installasjon

Det som er felles for skjult og synlig rørmontasje, er at alle rørene kan skiftes ut uten å rive andre bygningskonstruksjoner. Dette kalles en vannskadesikker installasjon. Grunnen er at eventuelle lekkasjer ledes til sluk, uten å skade boligen.

Læringsressurser

Rørleggeren