Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
  3. Kommunikasjon og medieuttrykkChevronRight
  4. Analyse av medieuttrykkChevronRight
  5. Å vende tilbakeChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Spillefilm

Å vende tilbake

En norsk offiser vender tilbake til familien i Norge etter å ha tjenestegjort i Afghanistan. Han sliter med psykiske problemer etter alt han har opplevd i krigen, og hjemkomsten blir ikke helt slik de to sønnene hadde håpet.

Filmdetaljer

År: 2015

Opprinnelse: Norge

Sjanger: Drama

Regi: Henrik Martin Dahlsbakken

Manus: Henrik Martin Dahlsbakken

Foto: Oskar Dahlsbakken

Skuespillere: Åsmund Høeg, Fredrik Grøndahl, Ingar Helge Gimle, Lia Boysen

Om filmen

To gutter venter på at faren skal komme hjem fra Afghanistan. Faren har deltatt i de norske styrkene. Oppdraget i Afghanistan er over og han er nå hjemme for godt. Kort tid etter at faren har kommet tilbake drar han ut i skogen på jakt. Da han ikke kommer hjem neste dag, begynner de to brødrene å ane uro. De bestemmer seg for å dra avgårde for å lete etter faren på fjellet.

Psykisk helse

Filmen handler om hvordan soldater og deres familier berøres av krig, og hvordan menn evner å håndtere mentale lidelser. Faren vender hjem fra krigen med sterke traumatiske opplevelser, men drar heller ut i naturen for å bearbeide problemene enn å snakke om dem.

Statstikk viser at det er over dobbelt så mange menn som kvinner som tar livet sitt hvert år, og det er et kjent problem at menn i langt mindre grad oppsøker lege eller psykolog. Mental Helse, Mental Helse ungdom, og ikke minst Verdensdagen for psykisk helse som markeres den 10. oktober hvert år, har blitt viktige aktører for å øke bevisstheten rundt vår psykiske helse.

35 mm og lavbudsjett

Å vende tilbake er en utradisjonell film på flere måter. Filmen er spilt inn på lavbudsjett, og selve filmingen ble gjort på 16 dager. Regissørens bror, Oskar Dahlsbakken, benyttet gammeldags kamera med 35 mm film da han filmet Å vende tilbake. Tagningene er lange og stillferdige og bildespråket er preget av visuelt storslåtte naturbilder.

Regissøren Henrik Martin Dahlsbakken var bare 25 år da han laget filmen, og han har ikke tradisjonell filmutdannelse. Filmen var en av tre spillefilmer på den norske Oscar-kortlisten i 2015.

Læringsressurser

Analyse av medieuttrykk

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

SubjectEmne

Kildemateriale