Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medieuttrykk og mediesamfunnetChevronRight
 3. MedieproduksjonChevronRight
 4. BildeproduksjonChevronRight
 5. Arbeidsflyt i studioChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Arbeidsflyt i studio

Når du jobber med fotografering i studio, må du ha god kontroll på lysets intensitet og retning, og hvordan lyset fra ulike lamper og forsatser virker inn på sluttproduktet.

Dette er en VR-video. Bruk VR-briller eller naviger rundt i rommet ved hjelp av piltastene i videobildet.

En effektiv arbeidsflyt i studio består av fire trinn:

 1. Velg bakgrunn.
 2. Velg lampe og type forsats.
 3. Mål lyset.
 4. Still inn kamera og fotografer.

Bakgrunn

Hvilken bakgrunn du velger i studio, avhenger selvsagt av hvor godt utstyrt studioet ditt er. De fleste studio bør ha mulighet til å velge mellom en svart og en hvit vegg. En hvit vegg er svært anvendelig, siden den kan variere mellom å være helt hvit, om du belyser den med en lampe, eller framstå som forskjellige grader av grå, avhengig av hvor langt unna veggen modellen din står.

Hvilken veggfarge du velger, har mye å si for bildets uttrykk. Ofte gjør en hvit bakgrunn bildene dine lyse og trivelige, mens en svart bakgrunn gir bildet et alvorlig eller til og med dystert preg.

Mål og juster lysets intensitet

Lysmåling

Når du har satt opp lyset og starter med lysmålingen, dukker det fort opp et behov for å kunne justere lyset sterkere eller svakere. Her er tre måter du enkelt kan gjøre det på:

 1. Varier avstanden mellom lys og motiv. Har du to lamper av samme styrke, kan du enten flytte utfyllingslyset bakover (for å gjøre det svakere enn hovedlyset) eller flytte hovedlyset nærmere.
 2. Varier styrken på lampene. På de fleste profesjonelle blitslamper kan du regulere lysstyrken på lampehodet. Merk deg at dette er den beste løsningen fordi en nedjustering av lysstyrke ikke forandrer lysets karakter.
 3. Du kan diffusere utfyllingslyset. Et diffuserende materiale som du henger fast foran blitslampen din, vil svekke eller dempe det. Et godt tips er å bruke bakepapir siden det tåler varmen fra lampene godt. Pass på at du ikke diffuserer varme lamper med materiale som kan smelte eller ta fyr!

Still inn kamera og fotografer

Etter at du har målt lyset, stiller du inn kameraet med de innstillingene for lukker, blender og ISO som lysmåleren viser. Merk at i naturlig lys vil både lukker og blender påvirke om bildet blir lysere eller mørkere, mens i studio er det altså kun blenderen som regulerer dette.

Læringsressurser

Bildeproduksjon

SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter